Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СЕРЕД ЗАРУЧНИКІВ У МОСКВІ Є 23 УКРАЇНЦІ

Четвер, 24 жовтня 2002, 09:31
За даними посла України в Росії Миколи Білоблоцького, серед заручників, захоплених у Москві чеченськими терористами, "ніби 23 громадянина України", повідомив в інтерв'ю журналістам у четвер в Загребі міністр закордонних справ України Анатолій Зленко.

Він зазначив, що Білоблоцький знаходиться у штабі у 50 метрах від театру і координує роботу по звільненню українських громадян.

Зленко повідомив, що за даними зовнішньополітичних відомств як Росії, так і України, російська і чеченська сторона ще не контактували між собою.

Міністр також зазначив, що сьогодні розмовляв із першим заступником міністра закордонних справ Росії Валерієм Лощиніним і просив про сприяння російської сторони у звільненні українських громадян.

Як повідомили у посольстві України в Росії, за інформацією жінки-лікаря з концертного залу, серед заручників поширилися чутки про можливість звільнення іноземних громадян за умови пред'явлення ними терористам національних паспортів. На місці захоплення знаходиться і генконсул України в Росії Петро Мацарський.

Одна із заручниць Марія Школьникова повідомила по мобільному телефону в прямому ефірі телеканалу REN-TB, що серед заручників четверо громадян США, 21 громадянин України, Канади - 1, Болгарії - 1, Австралії - 2, Латвії - 1, Голландії - 2, Югославії - 2, Азербайджану - 5, Вірменії - 1, Грузії - 3, Великобританії - 2, Швейцарії - 2, Ірландії - 2, Молдови - 1, Білорусі - 3.

Судячи з такої точної інформації, найпевніше у терористів складений список усіх заручників.

Зі слів Школьникової, терористи готові відпустити іноземних громадян після переговорів з представниками посольств.

Вона зазначила, що терористи готові вести переговори про їх звільнення тільки з представниками іноземних дипломатичних місій, а також Міжнародного Червоного хреста і "Лікарів без кордонів". Школьникова сказала, що терористи вимагають, щоб серед представників цих двох організацій не було російських громадян.

Тим часом сайт чеченських сепаратистів "Кавказ.орг" повідомив, що бойовики збираються чекати виконання своїх вимог про виведення федеральних військ з Чечні протягом тижня.

Із посиланням на телефонну розмову кореспондента агентства "Кавказ-центр" з помічниками ватажка терористів Мовсара Бараєва, на сайті повідомляється, що якщо протягом тижня це питання не буде вирішено, то будинок з усіма заручниками буде підірвано.

Про жодний грошовий викуп терористам, які захопили будинок Театрального центру на Дубровці в Москві, не йдеться. Про це "Інтерфаксу" повідомило в четвер вранці джерело в штабі зі звільнення заручників.

Терористи поки не збираються вступати в контакти з представниками влади і засобів масової інформації. Про це Інтерфаксу повідомила одна із заручниць на ім'я Ганна, з якою вдалося зв'язатися зранку в четвер по стільниковому телефону.

За її словами, "терористи вже висунули свою вимогу - припинити війну в Чечні і чекають її виконання".

Інший співрозмовник "Інтерфаксу" Олександр, який також перебуває в приміщенні центру, сказав, що терористи коректно поводяться із заручниками, а в залі панує "холодний порядок".

З його слів, терористи спокійно ставляться до того, що заручники розмовляють по стільникових телефонах. "Вони підходять, слухають, але розмовам не перешкоджають і в них не втручаються", - сказав Олександр.

Силові структури не здійснюють активних дій у районі захопленого терористами Палацу культури.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування