В УНІАНІ ДОСЯГНУТО КОМПРОМІСУ. "Безпрецедентного"

Четвер, 3 жовтня 2002, 16:52
Після кількагодинних зборів в УНІАНі журналісти та керівництво агентства підписали спільну заяву, в якій заявляють про "неприпустимість політичної цензури в агенції".

Як зазначається в заяві, керівництво та колектив УНІАН "досягли компромісу" і агентство повертається до "нормального режиму роботу".

"Ми спільно декларуємо, що стратегія нашої інформаційної діяльності залишається незмінною – це неупереджене та об'єктивне відображення подій та точок зору всіх політичних сил України", зазначається у заяві.

Керівництво агенції погодилося з журналістами, що принципові зміни в матеріалах здійснюватимуться за участю самих авторів. Також керівництво "зобов'язується" не звільняти працівників УНІАН і не вдаватися до дій, які можуть призвести до їх звільнення, окрім випадків грубого порушення трудового законодавства.

У разі реорганізації агентства працівникам надаватимуть "щонайменше рівноцінні посади".

Поруч із підписами журналістів від імені керівництва УНІАН угоду підписав в.о. генерального директора Василь Юричко.

В коментарі пресі Юричко сказав, що у журналістів УНІАНу "не було аргументів" на користь страйку. "Якщо хочете не підкорятися, то хоча б покажіть, яку я новину зняв. Такого не було", - сказав він.

Юричко також розповів, що у четвер попри неспокійну ситуацію УНІАН "працював у нормальному режимі, крім того моменту, коли я на 20 хвилин зупинив випуск новин". В цей час керівництво УНІАНу намагалося порозумітися з колективом.

У свою чергу журналісти УНІАНу обережно реагують на досягнуту угоду. Вони кажуть, що слідкуватимуть за дотриманням досягнутих умов. "Все тільки починається. Нам було заявлено про можливі фінансові труднощі, викликані, як сказано, незадоволенням інвесторів. Це може бути шляхом, як видавити непотрібних журналістів", - зазначив один з кореспондентів.

Голова комітету Верховної Ради зі свободи слова Микола Томенко назвав досягнуту згоду прецедентом того, як журналісти можуть відстоювати свої права. У тексті угоди, підписаної колективом і керівництвом УНІАН, він відзначив "дві принципові речі: неприпустимість цензури, що вказує, що сама цензура таки існує, а також обіцянка не звільняти журналістів з політичних міркувань".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування