УКРАЇНА І РОСІЯ СТВОРИЛИ ГАЗОТРАНСПОРТНИЙ КОНСОРЦІУМ

Понеділок, 7 жовтня 2002, 13:31
Росія та Україна підписали міжурядову угоду про стратегічну співпрацю в газовій сфері і договір про створення підприємства "Міжнародний консорціум з управління газотранспортною системою України".

Угоду між урядом Російської Федерації і Кабінетом Міністрів України "Про стратегічне співробітництв в газовій галузі" підписали прем'єр-міністри України та Росії Анатолій Кінах і Михайло Касьянов у присутності президентів двох країн Леоніда Кучми і Володимира Путіна.

Підписано також договір про створення підприємства "Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України" між ВАТ "Газпром" (Росія) і НАК "Нафтогаз України".

З української сторони документ підписав голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко, з російської - голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер.

"Є приводи для поздоровлення. У документі реалізована наша домовленість у такій важливій сфері", - сказав на церемонії підписання президент Росії Володимир Путін, з чим погодився Леонід Кучма.

На прес-конференції після церемонії підписання Касьянов повідомив, що прем'єри Росії й України доручили "Газпрому" і "Нафтогазу України" до кінця року проробити питання про можливості участі європейських компаній у російсько-українському консорціумі.

Касьянов відзначив, що сьогодні запущено механізм створення консорціуму. Кінцевим результатом цього процесу повинне стати ефективне керування газотранспортними мережами на території України і залучення в них інвестицій.

У свою чергу, прем'єр-міністр України Анатолій Кінах заявив, що створення консорціуму вигідне обом країнам і не порушує інтереси жодної зі сторін.

Кінах відзначив, що консорціум створюється на основі українського законодавства, органи керування консорціумом знаходитимуться на території України. Це ще раз підтверджує намір сторін розвивати відносини на рівноправній основі, сказав він.

У свою чергу Касьянов відзначив, що в підписаних документах не говориться про приватизацію газотранспортних мереж на Україні.

Кінах повідомив, що ще треба буде розв'язати питання, зв'язані з управлінням діяльністю консорціуму і розподілом фінансових результатів його діяльності.

До 30 серпня 2003 року міжнародний консорціум з керування українською газотранспортною системою має розробити техніко-економічне обґрунтування своєї діяльності, заявив міністр палива й енергетики України Віталій Гайдук.

В інтерв'ю журналістам він зазначив, що консорціум є суб'єктом господарської діяльності, засновником якого виступає РАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України".

Міністр відзначив, що перед підприємством стоїть 2 задачі. Першою він назвав передінвестиційну фазу". "До 30 серпня 2003 року підприємство повинне розробити усі види можливої діяльності, усе техніко-економічне обґрунтування, умови роботи компанії, спільні проекти продажу газу", - сказав він.

Друга задача інвестиційна - "що доцільно, а що ні". "Буде визначено, хто бере участь у консорціумі: система фінансування, юридичні відносини між підприємством і власником - Україною" - відзначив Гайдук.

Відповідаючи на питання агентства "Інтерфакс-Україна" про можливий термін формування органів керування консорціуму, міністр відзначив, що це відбудеться після підписання установчого договору. При цьому, він висловив упевненість, що цей документ буде підписаний протягом місяця.

У понеділок був підписаний також міжкорпоративний договір про створення підприємства "Міжнародний консорціум з керування і розвитку газотранспортних мереж України" між ВАТ "Газпром" (Росія) і НАК "Нафтогаз України". З української сторони документ підписав голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко, з російської - голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування