УКРАЇНА НЕ ДЕМОНСТРУЄ ВІДКРИТОСТІ - ДЕРЖДЕП

Четвер, 7 листопада 2002, 09:27
Вашингтон висловив сумніви у доцільності передачі справи про Кольчуги до Організації Об’єднаних Націй, як це було запропоновано українським президентом під час візиту до Відня. Речник держдепартаменту Річард Баучер заявив на черговому брифінгу у Вашингтоні, що Україна мала можливість надати повну інформацію про Кольчуги американським та британським експертам, які перебували в Україні минулого місяця, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Підсумовуючи результати роботи комісії, Річард Баучер сказав: "Ми не бачимо, у яким спосіб окреме розслідування Об’єднаних Націй може бути продуктивним. Якщо український уряд справді хотів залагодити справу повністю, він міг це зробити, коли в Україну було надіслано команду експертів зі США та Сполученого Королівства. Вони мали усі можливості надати нам усю необхідну інформацію. Ми поставили їм додаткові запитання, на які вони не відповіли. Тому, відверто, який сенс у надсиланні команди ООН, які додактові шанси вона відкриє, яких досі вони не мали?"

Київ досі не дав відповіді на додаткові запитання Вашингтона стосовно "Кольчуг", про які заявив учора Річард Баучер. Він наголосив, що відсутність відповіді Києва буде врахована Вашингтоном. Речник дав зрозуміти, що час ще є, і дати, коли остаточно подавати відповіді на ці додаткові запитання, Вашинтон не встановлював.

Які саме запитання Вашингтон поставив Києву цього разу, невідомо. Коментувати це відмовився і Стівен Пайфер, асистент заступника Держсекретаря США, який перебуває у Києві.

Підсумовуючи результати візиту експертів до України, Річард Баучер сказав: "Результати нашої співпраці є суперечливими. У деяких сферах вона було продуктивною, як, наприклад, надання експертам технічної інформації про розташування "Кольчуг" на території України, проте з інших питань, зокрема що стосується ухвалення Кучмою продажу Кольчуг до Іраку, українські представники були менш готовими до співпраці".

"Наша команда дійшла висновку, - цитує речника Держдепу його офіційний сайт, - що рівень експортного контролю, забезпечуваний український урядом, не має запобіжних механізмів, щоб перешкодити високим посадовим особам чи господарчим суб'єктам використовувати державні органи у своїх цілях та обминати такий контроль".

Під час брифінгу в держдепартаменті Річард Баучер також відповів на запитання, чому Білий Дім має таке бажання спіймати Київ на гарячому і реагує спокійно, коли подібні речі робить інша держава, наприклад Югославія.

Річард Баучер запевнив, що у югославському випадку діяла система контролю над експортом озброєння, тоді як в Україні така система відсутня. Офіційний сайт американського зовнішньополітичного відомства цитує свого речника: "Якщо ви пам'ятаєте, що я сказав про продаж Югоімпортом та компанією десь в Боснії-Герцоговині, ми вже казали, що влада вжила усіх необхідних заходів, щоб закрити цю компанію, і навіть, я гадаю, звільнити когось з роботи. Було запроваджено систему контролю. Головна відмінність полягає у тому, що там була співпраця та доступ до інформації, запезпечений урядом, який прагнув продемонструвати, що подібне не повториться в майбутньому".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News