ОПОЗИЦІЯ ЗБИРАЄТЬСЯ ПОСТАВИТИ КРАЇНУ НА ВУХА

Середа, 18 грудня 2002, 11:24
Лідери опозиції на зборах "четвірки" сформулювали свої ідеї щодо реагування на ситуацію, яка склалася в парламенті. Всі вони вимагають анулювання голосування, яке відбулося у вівторок щодо призначення голови НБУ, перерозподілу комітетів та бюджету-2003.

Петро Симоненко запропонував "об'єднати зусилля і жорстко стояти на своєму, не дати працювати більшості". Він запропонував звернутися до дипломатичного корпусу та до народу України.

Юлія Тимошенко вважає необхідним створити спільну координаційну раду опозиції – по двоє лідерів від кожної фракції. Також спільна група юристів "четвірки" має подати позов до суду за результатами голосування. "Ми нарахували до 30 порушень", - додала вона.

Тимошенко також запропонувала провести у суботу мітинг в Києві та почати підготовку для "загальноукраїнського страйку". Ще серед ідей лідера БЮТ – "на повному серйозі ініціювати дострокові парламентські та президентські вибори".

Вона вважає необхідним також ініціювати перед ПАРЄ питання, щоб на черговій сесії були заслухані лідери української опозиції.

Віктор Ющенко висунув ідею запропонувати владі пакет домовленостей: "Ми готові до проходження економічних, бюджетних ініціатив. В іншому пункті ми висуваємо мораторій на розподіл комітетів". Говорячи про посаду голови НБУ, Ющенко сказав, що спілкувався з Володимиром Стельмахом: "Володимир Семенович працювати [головою НБУ] не буде. Його змордували, змучили, людина турбується про своє здоров'я". Тому, вважає Ющенко, треба прийти "до окремої процедури" по переобранню голови Нацбанку.

Якщо більшість не прийме ці умови, то, на думку Ющенка, в опозиції не залишається методів "парламентського типу". В такому випадку лідер "Нашої України" бачить необхідним оголосити "загальноукраїнський політичний страйк".

Наступним кроком, сказав Ющенко, є пошук можливості дострокових парламентських виборів. В цей момент депутати з "Нашої України" голосно сказали Ющенку: "І президентських". Ющенко погодився, усміхнувся і додав, що це не його слова.

Ющенко також закликав блокувати роботу парламенту до скасування результатів голосування щодо призначення голови НБУ, перерозподілу комітетів та бюджету-2003. Крім позову до суду він запропонував звернутися до Генпрокуратури.

Головам комітетів від опозиції, яких більшість спробувала усунути у вівторок, Ющенко запропонував закрити кабінети "на спеціальний ключ" і не виїжджати з приміщення.

Олександр Мороз, закриваючи збори фракцій четвірки, повідомив, що на четвер запланована зустріч лідерів опозиції з послами іноземних держав.

Він також закликав проводити збори опозиційних фракцій у повному складі принаймні двічі на місяць. "Є низка проблем, які ми маємо обговорювати
разом, бо за цим – доля держави. Це питання зміни Конституції, закону про
вибори, консорціуму, землі".

Мороз погодився з необхідністю блокувати роботу парламенту до анулювання голосування, бо в іншому випадку "немає куди рухатися".

УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування