США ЗАПРОВАДЖУЮТЬ ЕКОНОМІЧНІ САНКЦІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ

П'ятниця, 20 грудня 2002, 17:41
У зв'язку з тим, що Україна не змогла вжити достатньо заходів у боротьбі з відмиванням брудних грошей, США збираються ввести проти неї санкції, заявляють представники Казначейства США.

Санкції будуть введені в межах Патріотичного Акта (Patriot Act), прийнятого Конгресом США торік. Цей акт дозволяє Америці моніторити або заморожувати фінансові трансакції з країнами, що відмивають гроші.

Як повідомляє Financial Times, США уперше вводять санкції за вимогою FATF.

Зокрема, Міністерство фінансів США має намір запровадити санкції щодо України в зв'язку з рекомендаціями FATF і в даний час розглядає два можливих їхні варіанти.

Як відзначається в прес-релізі міністерства, відповідно до першого варіанта, фінансові інститути США будуть зобов'язані ідентифікувати і реєструвати справжніх або номінальних власників (beneficial or nominal owners) рахунків у таких випадках: власник рахунка має адресу в Україні; $50 тис. і більш перераховується з рахунка в США на рахунок в Україні (або в зворотньому напрямку),повідомляє Інтерфакс-Україна.

Другий варіант передбачає більш широкі вимоги, що будуть зобов'язувати фінансові інститути США ідентифікувати і реєструвати справжніх власників рахунків, що беруть участь в електронних фінансових транзакціях на суму $50 тис. і більше.

Один з варіантів санкцій буде введений наказом Мінфіну США на термін 120 днів.

Характеризуючи ситуацію в Україні, міністерство відзначає, що країна "страждає від широкої корупції". Мінфін США звертає увагу, що існуючий в Україні з жовтня 1995 року закон "Про боротьбу з корупцією" " рідко застосовується, а якщо і застосовується, то найчастіше проти державних чиновників нижчого і середнього рівнів".

Міністерство також підкреслює, що українська економіка базується на розрахунках готівкою (cash-based), а використання безготівкових фінансових інструментів обмежене.

Мінфін нагадує, що банківська система України існує усього близько десяти років і має ряд недоліків, у числі яких відсутність вимог по обліку банківських операцій.

Зокрема, відзначає міністерство, українське законодавство, що забезпечує збереження банківської таємниці, обмежує доступ влади до інформації про рахунки клієнтів банків.

"Більш того, - підкреслюється в прес-релізі, - хоча українські банки і зобов'язані повідомляти про значні і сумнівні операції, проти них не можуть бути застосовані санкції у випадку відхилення від таких повідомлень, що робить виконання цих вимог цілком добровільним".

Хоча в Україні і заборонено відкривати анонімні рахунки, відзначає міністерство, у банківській системі країни все одно залишаються "тисячі анонімних або закодованих рахунків", обсяг яких перевищує $20 млн.

"На додаток до цього, в Україні процвітає "сірий" і "чорний" ринок", - говориться в прес-релізі.

Як відзначає Financial Times, очікується, що санкції проти України запровадять і інші країни.

Читайте також:

FATF запроваджує санкції проти України. Паніки поки що немає

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування