УНСОВЦІ ОТРИМАЛИ ВІД 2 ДО 5 РОКІВ. Суд закінчився СПРОБОЮ самоспалення і бійкою

Середа, 25 грудня 2002, 19:50
Голосіївський місцевий суд Києва засудив членів УНА-УНСО, що брали участь у масових акціях протесту 9 березня 2001 року в Києві, до термінів відбування покарання від 2 до 5 років, чотирьох - умовно.

Протягом усього дня суддя зачитував вирок, заключну частину якого було оголошено пізно ввечері.

Як повідомила помічник народного депутата, лідера УНА Андрія Шкіля Наталя Лебідь, на 5 років позбавлення волі засуджений Микола Ляхович, на 4,5 роки - Микола Карпюк, на 4 - Ігор Мазур, Сергій Гальчик, Ярослав Мирончук, Руслан Зайченко, 3,5 - Олег Бойко і Володимир Горощук, на 3 - Олег Бурячок, на 2 роки і 3 місяці - Василь Назар, на 2 роки - Андрій Косенко, Володимир Павлюк, Станіслав Самофалов, Олег Селега.

Четверо із 18 засуджених одержали по 2 два роки з відбуванням покарання умовно. Це - Григорій Ляхович, Сергій Кайданович, Павло Литвиненко і Денис Андрусенко, які раніше були відпущені під підписку про невиїзд.

Адрусенко і Кайдановичу призначений випробувальний термін 1 рік із забороною виїжджати за межі України, Лязовичу і Литвиненку – випробувальний термін встановлений у 2 роки.

"Унсовці" обвинувачені за статтєю 71 старого Кримінального кодексу: "організація масових заворушень".

За словами Лебідь, один із засуджених Бойко намагався зробити акт самоспалення в залі суду після оголошення вироку, однак його зупинили.

Як повідомив Андрій Шкіль, у четвер або п'ятницю він проведе прес-конференцію. Він назвав рішення суду "надзвичайно несправедливим" і заявив, що воно буде оскаржено.

За словами Шкіля, після оголошення вироку в залі зав'язалася бійка. Лідер УНА-УНСО стверджує, що під час інциденту побили народного депутата, лідера Незалежної профспілки України Михайла Волинця. Шкіль стверджує, що його вдарив міліціонер. Після цього Волинця, за словами депутата, забрала машина "швидкої допомоги".

9 березня 2001 року в Києві біля будинку адміністрації президента України відбулися зіткнення між учасниками антипрезидентської акції і правоохоронних органів. СБУ порушила кримінальну справу у відношенні людей, обвинувачуваних в організації й активній участі у заворушеннях, і заарештувала 16 членів УНА-УНСО, у тому числі лідера організації Шкіля.

На виборах до парламенту Шкіль був обраний народним депутатом і звільнений з-під варти, одержавши депутатську недоторканність. Справу стосовно Шкіля було виділено в окреме виробництво і передано до Генеральної прокуратури.

Судові засідання у справі про масові акції в Києві в березні 2001 року проходили з жовтня минулого року. До останнього засідання суду в СІЗО знаходилися 14 членів УНА-УНСО, четверо раніше були відпущені на підписку про невиїзд.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News