КАБМІН ЯНУКОВИЧА І "ДЕВ'ЯТКА" ВЗЯЛИ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА КРАЇНУ

Субота, 7 грудня 2002, 14:10
Коаліційний Кабінет Міністрів і більшість Верховної Ради України за участю президента Леоніда Кучми підписали "Політичну угоду про співпрацю і солідарну відповідальність".

Угоду в суботу в Києві підписали прем'єр-міністр Віктор Янукович, голова Верховної Ради Володимир Литвин і керівники депутатських фракцій і груп, що входять до парламентської більшості.

Свої підписи на двох примірниках документа поставили лідери фракцій і груп:
"Регіони України" Раїса Богатирьова,
"Аграрники України" Катерина Ващук,
"Демократичні ініціативи" Степан Гавриш,
"Народний вибір" Микола Гапочка,
"Народовладдя" Богдан Губський,
СДПУ(О) Леонід Кравчук,
"Європейський вибір" Володимир Пєхота,
ПППУ-"Трудова Україна" Сергій Тігіпко,
заступник керівника фракції НДП Олександр Карпов.

Президент Кучма після підписання заявив, що вважає угоду етапною. "Сьогодні ми ставимо своєрідну точку в цьому етапі налагодження співпраці між парламентською більшістю і урядом", - підкреслив він.

Разом із тим президент відзначив: "Основний шматок роботи, і ви це чудово розумієте, попереду".

З його слів, до діяльності нинішнього уряду буде спрямована особлива увага. "Досягнення або помилки нового уряду тепер будуть під мікроскопом суспільства: їх будуть оцінювати як свідоцтво ефективності або неефективності нової управлінської моделі, яку ми зараз відпрацьовуємо - "парламентська більшість плюс коаліційний уряд", - сказав глава держави.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин назвав підписану в суботу угоду першим і дуже важливим кроком до цивілізованої співпраці між парламентом і урядом.

"Головне тепер - усвідомлено і разом встановити нові правила гри, зважитися і піти на радикальні, а іноді і непопулярні кроки", - сказав Литвин.

Литвин висловив думку, що треба домогтися "поліпшення соціального самопочуття людей". "Що для цього треба? Передусім, відповідальність всіх без винятку – влади й опозиції. Ми всі відповідальні за країну, за те, що в ній відбувається і буде відбуватися", - підкреслив він.

Спікер також вважає, що необхідно подолати "відчуття тимчасовості". "Нам необхідно відчуття стабільності на більш тривалу перспективу", - підкреслив він.

Він висловився за затвердження в суспільстві ідеології державного будівництва, патріотизму та євроінтеграції. "Проблема європейського вибору повинна стати складовою нашої національної ідеї", - підкреслив глава парламенту.

На думку Литвина, для всіх - Верховної Ради і уряду - випробуванням стане прийняття нового бюджету.

У свою чергу президент Кучма заявив про необхідність прийняття реального, максимально соціально-орієнтованого і збалансованого державного бюджету на 2003 рік. "Тільки такий документ президент схвалить і підпише", - підкреслив він.

Кучма також застеріг від крайнощів в інфляційній політиці. Він зазначив, що на даному етапі економісти "пропонують відкрити шлюзи для певної інфляції, що, на їх думку, дасть поштовх розвитку економіки".

"Хочу попередити, крайнощі нам не потрібні. Якщо ви вирішите, що мінімальна інфляція необхідна, то при цьому повинні забезпечити керованість на фінансових ринках", - підкреслив президент.

Як повідомлялося, за підсумками 11 місяців в Україні уперше в її історії зафіксована дефляція 1,9%, тоді як уряд на початку року планував інфляцію на рівні 6,8%. Кабінет Міністрів чекає в 2003 році зростання інфляції до 6%.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...