Смерть на вулиці Зарічній

Середа, 12 лютого 2003, 16:58
Знову смерть. Знову не стало непересічної людини. Знову причина загибелі — зіткнення легкового авто з вантажівкою...

11 лютого близько шостої години вечора на трасі "Запоріжжя — Маріуполь" загинув Анатолій Васильович Єрмак, депутат Верховної Ради України II i III скликань, член комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, член депутатського об'єднання "Антимафія" (до складу якого входять також Григорій Омельченко та Олександр Жир), член центральної ради Української республіканської партії "Собор". Зрештою, відкидаючи всі звання і посади — просто людина, і не з однієї великої, а з усіх великих літер.

Анатолій Єрмак народився у 1955 році, мав родину, двох синів, батьків-пенсіонерів. Свою матір, Євдокію Макарівну, Анатолій Васильович пережив усього лише на три доби — вона померла 8 лютого, і минулої неділі її поховали у селі Кінські Роздори, рідному для відомого політика. Там пройшло його дитинство, там він здобув середню освіту, працював за фахом інженер-механік. Двадцятивосьмирічним Анатолій Єрмак перейшов на службу в КДБ, у лавах працівників спецслужби залишався до обрання його народним депутатом. Але партійний квиток здав ще у 1990 році, аби як офіцер почуватися незалежним від босів тодішньої КПРС. У 1993—1994 роках обіймав посаду заступника начальника відділу військової контррозвідки, мав звання підполковника СБУ. Анатолій Єрмак виховав з дружиною двох синів, мало подружжя і доньку, яка померла в один із днів народження пана Анатолія.

Діяльність Єрмака як борця із корупцією не потребує розлогих презентацій. З-поміж напрямів роботи "Антимафії" і парламентського комітету з боротьби з оргзлочинністю, до складу якого входив Єрмак, будучи народним депутатом України, в першу чергу проситься бути згаданим розслідування паном Анатолієм і його колегами обставин загибелі В'ячеслава Чорновола.

Нагадаємо, що ще на початку 2001 року Анатолій Єрмак називав прізвища високопосадовців з Міністерства внутрішніх справ, які, можливо, у березні 1999 року скоїли терористичний акт проти лідера Народного руху В'ячеслава Чорновола. Єрмак загинув, як Чорновол. Це більш ніж сумна аналогія — це просто факт.

Повертаючись з похорону матері, Анатолій Єрмак їхав машиною "Жигулі" (ВАЗ-2107), де, крім нього, знаходилися його брат Микола Васильович і 23-річний син Олександр. Легкове авто Єрмаків зіткнулося із завантаженим металом МАЗом (останній належав ВАТ "Азовсталь", за кермом був водій Віталій Шарій) на вулиці Зарічній райцентру Пологи.

Брати Анатолій і Микола загинули на місці трагедії, Олександр Єрмак, який сидів позаду, з важкими травмами був доставлений до місцевого шпиталю. За інформацією головного лікаря Пологівської центральної лікарні Миколи Деменка, наданої для "УМ", госпіталізований знаходиться у свідомості, але одержав травму головного мозку, численні переломи стегна і таза. "Коли виведемо його з шокового стану, переведемо, вочевидь, до обласної лікарні", — зазначив Деменко. І додав, що з тілами загиблих наразі працюють експерти.

За твердженнями Центру громадських зв'язків УМВС у Запорізькій області, "на слизькій ділянці шляху водій автомобіля ВАЗ-2107 не впорався з управлінням і виїхав на смугу зустрічного руху". На місці трагедії побували прокурор Пологівського району Запорізької області Олександр Ревут та прокурор області Григорій Середа. Вони поінформували, що за фактом ДТП порушено карну справу за статтею 286, ч.3 (порушення правил дорожнього руху).

Як передає кореспондент "УМ" із Запорізької області, в обласному управлінні ДАІ додаткової інформації отримати не вдалося, однак Центр громадських зв'язків вже зробив "певні висновки" стосовно винуватців ДТП.

Домислити собі ці висновки нескладно — адже йдеться про те, що саме авто Анатолія Єрмака виїхало на зустрічну смугу, отже, той, хто був за кермом, і ті, хто сиділи в машині, самі їхали на зустріч своїй загибелі. Тим більше, що, як наголошує Олександр Ревут, водій вантажівки Шарій не був у стані алкогольного сп'яніння (втім, так само, як і Микола Єрмак, який вів "Жигулі") і правила руху не порушував, отже, підстав для затримання цієї людини і, тим більше, відкриття проти неї справи, у ДАІ — жодних.

...У 1997 році, даючи інтерв'ю "УМ", Анатолій Єрмак зауважив, що "Україна увірвалася в еліту корумпованих країн світу". Виводити її з цього стану належить вже однодумцям покійного, адже всі зусилля Анатолія Васильовича, направлені на "антикорупцізацію" України, обірвалися разом з його життям.

Прощання з тілом покійного відбудеться в суботу, 15 лютого, в міському будинку вчителя, о 10.00. Після прощання Анатолія Єрмака буде поховано на Байковому цвинтарі Києва.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування