КУЧМА В МОСКВІ СТВОРЮЄ НОВУ СНД

Неділя, 23 лютого 2003, 16:58
Президенти Росії, України, Білорусії і Казахстану домовилися до вересня 2003 року підготувати угоду про формування Єдиного економічного простору. Про це говориться в заяві президентів, підписаній у неділю після переговорів у Москві.

У заяві відзначається, що кінцевою метою роботи є створення Організації регіональної інтеграції, повідомили в прес- службі президента РФ.

У зв'язку з цим створена спільна Група високого рівня, яка буде наділена відповідним мандатом.

Президент РФ Володимир Путін повідомив, що центр роботи Групи буде в Києві, очолювати її буде високий представник Казахстану.

Президент України Леонід Кучма підкреслив, що до єдиного економічного простору президенти мають намір перейти через створення зони вільної торгівлі.

"Я хочу, щоб в жодному разі не склалася думка, що усередині СНД ми створюємо ще одну організацію "чотирьох". Абсолютно таку мету ми не переслідували. У нас є головне бажання – створити єдиний економічний простір. У нас є бажання, щоб це була одна організація замість багатьох, котрі сьогодні є. Одну, але з головними цілями", - сказав Кучма.

"Ми підтвердили своїми підписами, що перша головна мета полягає в тому, що у вересні ми повинні прийняти рішення про створення зони вільної торгівлі, тому що не можна перескакувати через етапи. Через зону вільної торгівлі до єдиного економічного простору. І якщо в нас є дійсно політична воля, і ми це підтвердимо, що ми не просто декларуємо, що цілі в нас головні та зрозумілі, що ми бачимо, що сьогодні у світі відбувається, то тоді нам вірити будуть, і усередині СНД, й у світі", - завершив свій виступ український президент.

Президент Білорусії Олександр Лукашенко відзначив, що на початок наступного року повинна бути досягнута повна свобода пересування товарів чотирьох країн. "Ми вирішили захищати свої ринки, свої країни", - додав Лукашенко.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підкреслив, що створена група повинна займатися регулюванням тарифів незалежно від урядів чотирьох країн. Для цього вона повинна одержати відповідний мандат парламентів цих держав, відзначив президент.

"В кінцевому підсумку ми зрозуміли, що для створення єдиної економічної зони, а перед цим зони вільної торгівлі, необхідно вирішити питання розробки тарифів. І ці рішення повинні бути незалежні від урядів", - сказав Назарбаєв.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування