Кожен четвертий українець хоче бачити Україну в НАТО

Субота, 8 лютого 2003, 17:26
Число прихильників вступу України в НАТО серед населення країни складає 21,9%, більш третини громадян України - 37,7% - виступають проти вступу в альянс.

Про це свідчать дані опитування, проведеного соціологічною службою Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова 27 січня - 3 лютого.

Було опитано 2 023 особи у віці від 18 років у всіх регіонах України, що відповідали на запитання: "Якби наступної неділі відбувся референдум щодо вступу України в НАТО, як би Ви проголосували?"

23,9% опитаних вагалися з відповіддю на це питання, а 16,5% не стали б голосувати.

Розподіл голосів "за" і "проти" вступу в НАТО за останній місяць зазнав певні зміни. У грудні 2002 року 27,2% респондентів підтримували вступ у НАТО, 33% виступали проти, 20,3% вагалися з відповіддю, а 19,5% не стали б голосувати.

На думку директора міжнародних програм Центру Разумкова Валерія Чалого, такі результати викликані переважно негативним ставленням населення України до операції, що готується, в Іраку з одночасним ототожненням у суспільній думці позицій США й НАТО в цьому питанні.

У той же час, скорочення числа прихильників вступу в альянс серед українських громадян є серйозним сигналом для українського керівництва, що визначило задачу євроатлантичної інтеграції пріоритетною.

Негативно впливають на суспільну думку закритість для суспільства важливих документів, слабка інформаційна кампанія по роз'ясненню нинішнього стану і перспектив співробітництва України з НАТО.

Однак, відзначив Чалий, подібний розподіл симпатій респондентів може змінитися під впливом багатьох внутрішніх і зовнішніх факторів. Серед внутрішніх факторів можна виділити, у першу чергу те, наскільки глибокими й послідовними будуть внутрішні перетворення, спрямовані на досягнення стандартів євроатлантичного співтовариства.

Відношення населення до євроатлантичної інтеграції України, вважає він, багато в чому буде визначатися тим, як буде розвиватися геополітична ситуація у світі і наскільки послідовною, ефективною і зрозумілою для населення буде політика України у відносинах з альянсом.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування