Війна в Іраку змушує українців відвернутися від НАТО

Понеділок, 24 березня 2003, 09:08
На думку експертів Центру імені Разумкова, зростання протестних настроїв українців щодо операції в Іраку і суперечності, які виникли в самому Альянсі, загалом негативно відбиваються на ставленні населення до співпраці з НАТО, в якому США є безумовним лідером.

За період з червня 2002 року по березень 2003 року число прихильників вступу України до Північноатлантичного альянсу знизилося з 32% до 21,5%, і, відповідно, число противників зросло з 32,2% до 44,6%.

При цьому на можливому референдумі про вступ України до НАТО 16,3% українських громадян не голосували б, 17,6% опитаних не визначили свою чітку позицію.

На думку директора міжнародних програм УЦЕПД Валерія Чалого, динаміка відношення українських громадян до євроатлантичної інтеграції України найближчим часом буде в більшій мірі залежати від зовнішніх чинників.

Співвідношення оцінок населення може змінитися в залежності від того, наскільки тривалою буде військова операція в Іраку, чи спричинить її проведення значні людські жертви, чи будуть країни НАТО здатні подолати існуючі протиріччя, знайти дієві механізми реагування в новій ситуації і відновити ефективність Альянсу.

У той же час, на думку Чалого, після завершення активної фази операції в Іраку увага населення знову повернеться до оцінки внутрішніх чинників - здатності України дотримуватися напряму євроатлантичної інтеграції, робити реальні кроки з реалізації взятих на себе зобов'язань і отримувати відчутні для українських громадян результати від поглиблення взаємодії з НАТО.

Всеукраїнське опитування проведене соціологічною службою УЦЕПД імені Разумкова з 27 лютого по 5 березня 2003 року (методом особистого інтерв'ю опитано 1998 респондентів старше за 18 років у всіх регіонах України).

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування