Старт Ющенка

Субота, 29 березня 2003, 13:28
Віктор Ющенко офіційно починає гонку, фінішем якої є президентське крісло. Про це було заявлено на Форумі "Нашої України", який відбувся 29 березня.

Уголос висловив те, про що усі давно підозрювали Петро Порошенко, який у своєму виступі перед присутніми закликав перестати сумніватися в тім, хто є єдиним кандидатом від демократичних сил на президентських виборах. "Уся країна знає, хто цей кандидат. Він сидить серед нас", - сказав Порошенко, і зірвав бурхливі оплески.

І відразу ж застеріг "нашоукраїнців" від упевненості в тому, що Ющенко стане президентом. "Я дивлюся в зал і бачу серед нас не тільки майбутнього президента. Сидять міністри, керівники адміністрації. Усі вже себе призначили. Не дай Боже, якщо це так", - пригрозив Порошенко.

Сам же кандидат у виступі на Форумі заявив про створення нової суспільно-політичної сили, що може стати базою "для створення потужної партії європейського зразка". Дана сила покликана захистити інтереси особистості, родини й українського суспільства, от тільки назви їй ще не придумали.

В ющенківській формулі нової політичної сили - чотири основних пункти. Зокрема, першим пунктом у своєму виступі лідер "Нашої України" назвав те, що за минулі десять років, і зокрема три роки після останніх президентських виборів, у суспільстві відбулася велика кількість політичних скандалів, що, однак "не сподвигло владу на політичний діалог із суспільством і політичною діловою елітою".

Більш того, на думку Ющенка, влада провокувала і планувала нові скандали, "своїми діями, розколовши суспільство на дві частини – на багатих (кілька політичних родин) і тих, хто живе за межею бідності". "Це не та Україна, про яку ми мріяли, і в якій хотіли жити", - заявив він, відзначивши, що суспільство хоче або прагне до політичної чистоти, до моральної політики.

По-друге, політична мета нової суспільно-політичної сили – змінити правлячий режим і створити такий політичний механізм, який не дозволить узурпувати владу. При цьому, на думку Ющенка, владу варто перемогти "у першу чергу світоглядно, як манеру поведінки".

"Змінити тільки портретний ряд влади – це багато, але недостатньо. Необхідно змінити систему, при якій можлива цензура, тиск на ЗМІ. Владу варто побудувати таким чином, щоб вона не залежала від настрою однієї людини, хай цією людиною буде навіть найпрекрасніша людина", - сказав Ющенко.

По-третє, на думку лідера "Нашої України", невизначеність зовнішньополітичного курсу нинішньої влади послаблює Україну, і не відповідає її національним інтересам. "Такій Україні, яка вона сьогодні є, немає місця в Європі. Там не хочуть Україну, в якій влада належить кланам і олігархам". Як вважає Ющенко, варто покінчити з принципом зовнішньої політики, який спирається на відому українську приказку "Моя хата скраю", і вивести Україну на передові рубежі зовнішньої політики.

У четвертому пункті в Ющенка стоїть консолідація політичних сил. Він нагадав, що необхідно, враховувати те, що влада вже почала передвиборчу кампанію. При цьому, на думку головного претендента на президентську посаду, не варто створювати "показового об'єднання". Головне визначити стратегію і спільні інтереси й задачі. У зв'язку з цим він заявив, що між блоком "Наша Україна" і Блоком Юлії Тимошенко "немає стратегічних розбіжностей".

"Якщо вони щиро прагнуть до об'єднання, милості просимо, справа від цього тільки виграє", - заявив Ющенко, і зірвав перші оплески залу за весь час свого виступу.

Говорячи про Соцпартію України, Ющенко відзначив, що погляди цієї партії і "Нашої України" на завдання із соціального захисту суспільства "частково збігаються, додавши, що сказане ним частково стосується і Комуністичної партії України. При цьому Ющенко висловив переконання, що йти до об'єднання потрібно обережно, без права на помилку", щоб не піддатися на провокації. "Ми повинні зібрати в один кулак учителів і менеджерів, інженерів і фермерів, старих і молодих...", - закликав лідер "Нашої України".

За його словами, для створення нової суспільно-політичної сили буде зібрана робоча група, і вже до осені планується напрацювати необхідні пропозиції й позиції.

Усього ж на Форум "Нашої України", що проходив в актовому залі КПІ, прибуло 1680 учасників і гостей, представників 52 партій і 118 громадських організацій. Серед гостей можна було помітити лідерів політичних партій, дипломатів, журналістів. З'їзд відкрили традиційно гімном у виконанні запрошеного оркестру.

Перед відкриттям присутнім ще раз продемонстрували передвиборчі ролики "Нашої України" зразка березня 2002 року, а також нові кліпи, виготовлені спеціально для Форуму.

Серед виступаючих були заявлені Степан Гавриш, Іван Плющ, Анатолій Матвієнко, Олександр Мороз.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News