Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тараса Процюка поховали недалеко від могили Слави Стецько

Неділя, 13 квітня 2003, 16:35
У неділю на Байковому цвинтарі в Києві поховали телеоператора агентства Reuters, українського журналіста Тараса Процюка, який трагічно загинув 8 квітня в Багдаді.

На громадянську панахиду в київську консерваторію прийшли кілька тисяч осіб – друзі і знайомі журналіста, громадські діячі, його українські і закордонні колеги, зокрема, прес-секретар президента Олена Громницька, відомий журналіст Микола Вересень, жителі міста.

У почесній варті біля труни стояли, зокрема, віце-прем'єр Дмитро Табачник, голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Іван Чиж, міністр культури Юрій Богуцький.

Протягом чотирьох годин почесна варта змінювалася кожні 15-20 хвилин. У залі, де проходила громадянська панахида, були виставлені фотографії Тараса, і грав струнний квартет. Свої вінки надіслали, зокрема, президент України Леонід Кучма, Київрада та Київська міськадміністрація, московське бюро Reuters, Associated Press, українські і закордонні засоби масової інформації, усі вітчизняні телеканали.

Тараса Процюка поховали на Байковому цвинтарі в Києві, неподалеку від могили нещодавно померлої лідера Конгресу українських націоналістів Ярослави Стецько.

"Тарас не був у центрі уваги, але мільйони глядачів у світі бачили світ його спостережливими, чуттєвими очима", - сказав під час прощання на цвинтарі один з керівників Reuters Герт Ліннебанк.

"Він був справжнім майстром справи, ім'я якого - військова журналістика", - сказав він, підкресливши, що Тарас Процюк був одним з видатних представників цієї професії, але особливо його відрізняла людяність, яку він виявляв у найскладніших ситуаціях.

"Його місія – дати світові дзеркало, усю красу, людяність, ніжність, але і всю його жорстокість", - сказав Ліннебанк.

Телеоператор агентства Reuters, українець Тарас Процюк загинув у вівторок у Багдаді в результаті обстрілу американським танком офісу в готелі "Палестина", де працювали журналісти. Йому було 35 років. У журналіста залишилися дружина і 8-ми річний син.

У четвер Міністерство закордонних справ України звернуло увагу США і Британії на необхідність проведення ретельного розслідування інциденту в зв'язку із загибеллю Тараса Процюка і притягнення винних до відповідальності. Пізніше посол США в Україні Карлос Паскуаль заявив, що центральне командування американських збройних сил в Іраку пообіцяло йому провести розслідування факту цього "нещасного випадку".

Для збору коштів на підтримку родини загиблого журналіста відкритий рахунок в Ощадбанку. Номер рахунку - 26205040902315 (гривня/долар/євро) МФО 300465. Одержувач платежу - Лідія Миколаївна Литвинчук.

У понеділок у Київському Будинку вчителя відбудеться вечір пам'яті Тараса Процюка.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування