Іванов і Зленко "вийшли за рамки дипломатичних обмінів"

Понеділок, 19 травня 2003, 17:03
Україна і Росія парафували декларацію про зміст двостороннього стратегічного партнерства, а також підписали підсумковий документ за результатами обговорення цього питання й опис проходження держкордону між двома країнами, повідомляє прес-служба українського МЗС.

Документи підписані за підсумками Києві спільного засідання колегій МЗС двох країн, що відбулося в понеділок в Києві.

"Дискусія мала надзвичайно продуктивний характер, проаналізували весь спектр україно-російського співробітництва, виділили теми, що потребують нашої додаткової уваги", - зауважив під час підсумкової прес-конференції міністр закордонних справ України Анатолій Зленко.

Зленко також відзначив, що 10 липня у Верховній Раді пройдуть слухання з україно-російських відносин.

Як повідомив у свою чергу глава МЗС Росії Ігор Іванов, сторони підкреслили необхідність поглиблення координації підходів двох країн до міжнародних проблем, а також взаємодії України й Росії у міжнародних організаціях.

Відкриваючи перше в історії спільне засідання колегій МЗС Росії й України, Зленко заявив, що стратегічне партнерство, проголошене Україною й Росією, вимагає "нового якісного відновлення".

Він вважає, що зміст українсько-російського партнерства відстає від потреб двох країн. При цьому він зазначив, що має на увазі, передусім, співпрацю у сфері економіки, "оскільки у політичному й культурному вимірі у нас досить багато досягнень".

Український міністр нагадав, що надзвичайно важливим чинником партнерства двох країн є взаємні зусилля президентів України й Росії Леоніда Кучми і Володимира Путіна. "Їх зусилля повинні підкріплятися відповідним дипломатичним забезпеченням", - нагадав Зленко.

У свою чергу, відзначив глава МЗС Росії Ігор Іванов, відвідування першого засідання колегій з питання україно-російського стратегічного партнерства не випадкове. "Сьогодні наші стосунки до такої міри зрілі, що ми можемо ставити перед собою більш великі довготривалі задачі", - підкреслив російський міністр.

Він також зазначив, що проведення колегій є зручним випадком для російської сторони, щоб передати українським колегам черговий комплект матеріалів з російських архівів про українських дипломатів.

Олександр Яковенко, офіційний представник МЗС РФ, який прибув до Києва разом з Івановим, повідомив журналістам, що візит голови російського МЗС до України "виходить за рамки традиційних дипломатичних обмінів".

У ході спільного засідання колегій зовнішньополітичних відомств, обговорювалися такі ключові питання, як "поглиблення координації підходів Росії й України з актуальних міжнародних питань, включаючи стратегічну стабільність і безпеку, зміцнення центральної координуючої ролі ООН у системі міжнародних відносин, налагодження взаємодії й створення глобальної системи протидії новим загрозам і викликам".

Мова також йшла про координацію позицій двох держав у рамках СНД про взаємодію з регіональними європейськими організаціями, передусім ОБСЄ, Радою Європи, Євросоюзом, а також з міжнародними економічними структурами, включаючи СОТ, сказав представник МЗС РФ.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування