Яцубу на Толстоухова: маленька перемога Януковича?

П'ятниця, 1 серпня 2003, 12:34
Попри розпал літа, приємну компанію артеківських піонерів і президента Шустера, Леонід Кучма продовжує чистити кадри команди влади.

Прибравши з уряду неприйнятного для Януковича міністра Кабінету міністрів Володимира Яцубу, Кучма поставив наглядати за прем'єром іншого свого перевіреного кадра, Анатолія Толстоухова.

Толстоухов є першим заступником НДП, він уже працював два з половиною року міністром Кабінету міністрів - в уряді Пустовойтенка. Валерію Павловичу, на відміну від Януковича, тоді дозволили привести свою людину на цю посаду.

У гарячому для Кучми 1999 Толстоухов перебував в одному з неформальних блоків, які відповідали за переобрання президента - він був членом ради "Злагоди". Тому мав імідж людини як Пустовойтенка, так і Кучми.

Це видно і по тому, як після відставки уряду Пустовойтенка склалася їх доля. Якщо екс-прем'єра Кучма працевлаштував тільки у червні 2001 міністром транспорту, то Толстоухов практично відразу після звільнення став заступником глави Київської міськадміністрації.

А місяць тому деякі опозиціонери навіть називали Толстоухова в списку претендентів на посаду глави АП. Тобто певні симпатії до нього Кучма відчуває.

Однак навіть те, що Толстоухов чужа для Януковича людина, і те, що Янукович отримав ворога на Дніпропетровщині, аналітики вважають ці призначення певною перемогою прем'єра. У першу чергу завдяки тому, що Янукович позбувся Яцуби.

"Янукович виграв зараз, тому що отримав слабкішого, ніж був Яцуба", - прокоментував останні кадрові перестановки політолог Віктор Небоженко в інтерв'ю "Українській правді".

На його думку, Яцуба був "дуже сильний професіонал, бюрократ". "Він виконував свою роль контролера Кабміну дуже чітко. Янукович позбувся людини, яка могла б дійсно бачити більше, ніж Янукович хотів би".

"Кабмін, насправді, складається з трьох секторів. Це нікому не підконтрольні силовики, які живуть своїм власним життям. Другий - це цивільний Кабмін, український Раднаргосп. І, нарешті, є третій сектор – це управління справами усього величезного Кабміну, це як раз і є посада міністра Кабінету Міністрів".

На думку Небоженка, від цієї людини "залежить не менше, ніж від п'яти або десяти міністрів".

"З людиною, яка повинна технічно й оперативно узагальнювати роботу, дуже важко щось зробити. Він, як правило, оформляє весь документопотік, головний бюрократ Кабінету міністрів, від нього залежить, як буде формуватися реальний порядок денний. Він один з небагатьох, котрий бачить усе", - відзначив Небоженко.

"Яцуба був все-таки самостійною людиною. І для нього Янукович був одним з перспективних губернаторів, одним із прем'єр-міністрів, на якого можна зробити ставку на майбутнє. А ось Толстоухову треба буде вирішувати, що робити", - додав Небоженко.

Небоженко зазначив, що для Януковича "дуже важливо", щоб на посаді міністра Кабінету міністрів "була своя людина". "У даному випадку складно назвати Толстоухова своїм", - сказав політолог.

При цьому Небоженко вважає Толстоухова "хитрою, розумною і близькою до президента людиною".

Кость Бондаренко бачить у призначенні Толстоухова повторення пройденого:

"Анатолій Толстоухов, коли вже працював на посаді міністра Кабінету міністрів у 1999 році, багато зробив для перетворення уряду на своєрідний передвиборний штаб президента Кучми. Він досвідчений адміністратор, уміє вести кулуарну політику і проводити необхідні рішення. І зараз його навантажили тими ж завданнями, які стояли перед ним у 1999 році", - сказав Бондаренко в інтерв'ю "Громадському радіо".

Водночас політолог Дмитро Видрін в коментарі "Українській правді" побачич за заміною Толстоухова на Яцубу кадрові проблеми Леоніда Кучми:

"Як і раніше, маленька лава довірених осіб, на яких можна покластися. І ті самі люди яку вже за рахунком ходку роблять у Кабмін. Тобто складно знайти людей, яким довіряють. Лава кадрових запасних дуже коротка.

Друге. Повільно ми втягуємося в президентські вибори. Довірені особи, у готовності яких не сумніваються, вони затребуються владою під час виборчого періоду. Такі риси, як услужливість, відданість тільки у виборчий період стають більш необхідними, ніж професіоналізм.

Третє. Як і раніше, професіоналізм не в ціні. Людей так легко перекидають з місця на місце, не зважаючи на їхню готовність виконувати ту або іншу ділянку роботи, з їх професійними якостями!"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
Усі новини...