КУЧМА БЛАГОСЛОВИВ НОВИЙ СЦЕНАРІЙ ПОЛІТРЕФОРМИ І ПРОКЛЯВ "МЕСІЮ"

Субота, 23 серпня 2003, 16:08
Президент Леонід Кучма вважає, що між провладними і опозиційними політичними силами досягнуто "історичного компромісу". Про це він заявив під час виступу на урочистому засіданні з нагоди Дня незалежності.

"Можна стверджувати, що Україна стоїть на порозі своєрідного історичного компромісу тих, хто тривалий час перебував по різні боки політичної барикади", сказав Кучма.

За словами президента, "після запеклого протистояння політики демонструють зрілість і згоду щодо ключових питань, від вирішення яких залежить розвиток демократії в країні".

"Як ви напевно знаєте, впродовж серпня тривали консультації із узгодження нового законопроету змін до Конституції. У них взяли участь майже всі політичні сили, представлені в парламенті", - зазначив Кучма.

Він додав, що робота над новим законопроектом "фактично завершена".

Кучма сказав, що, попри "певні вади", новий законопроект "має бути ухвалений Верховною Радою". "Адже підтримка конституційною більшістю голосів йому, напевне, уже забезпечена", - сказав він.

Найбільш принциповим для себе Кучма назвав те, що політичні сили погодилися, що уряд формується коаліцією фракцій і депутатських груп. "Цей принцип гарантує відповідальність уряду перед суспільством за свою діяльність або бездіяльність", сказав президент.

Він сказав, що готовий підтримати новий узгоджений законопроект.

"Ті, хто сподівався на гальмування політичних трансформацій та перетворення їх на звичайнісіньке пустослів'я, серйозно помилилися. Категорично проти реформи тільки ті, хто не бажає справді відповідальної влади", - сказав президент.

У своєму виступі Кучма закликав не чекати "манни небесної після президентської кампанії".

"Буде звичне життя, коли, як це й належить при демократії, добробут кожного залежить передусім від нього самого, а не від міфічного "месії", - пояснив він.

У своєму виступі Кучма також розкритикував "міжнародних спостерігачів та дорадників, які, оглядаючи політичні ландшафти зарубіжних країн, взяли за звичку щораз повертати бінокль зворотним боком". За його словами, від їх діяльності "мало користі".

"Крізь збільшене скло чомусь розглядають тільки наші помилки, і не хочуть бачити наших успіхів. Схожу ситуацію колись блискуче прокоментував Рабіндранат Тагор: "Зачиніть двері перед усіма помилками, й істина ніколи не зможе ввійти", - процитував Кучма.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування