Щоб стати в 2008 членом ЄС, Україна обіцяє нормальні вибори і візи з Росією

Четвер, 28 серпня 2003, 12:27
З метою добитися статусу асоційованого членства в Євросоюзі Україна зобов'язується виконати всі вимоги ЄС в області податкової, екологічної і міграційної політики, включаючи введення візового режиму з Росією.

У проекті плану дій "Україна - ЄС" за підписом міністра закордонних справ Зленка заявлено: "Україна протягом п'яти років приймає на себе зобов'язання реформувати свою економіку з точки зору фіскальної політики, технологічних й екологічних аспектів так, щоб з'явилася можливість інтегруватися до Європейського співтовариства шляхом отримання асоційованого членства ЄС".

Про зміст українського бачення плану дій "Україна - ЄС" повідомляє у четвер російська газета Ведомости.

Як випливає з документа, "Україна зобов'язується протягом п'яти років, забезпечити демократичні вибори президента і парламенту, свободу преси тощо. В економіці Київ бере на себе зобов'язання привести податкову систему у відповідність з вимогами Єврокомісії, уніфікувати з ЄС всі промислові стандарти і слідувати екологічним нормам ЄС.

Україна готова ввести візовий режим з третіми країнами, не роблячи винятку для Росії. Натомість Київ просить від Брюсселя надати після виконання цих вимог Україні статус асоційованого члена", - пише видання.

Газета також наводить коментарі експертів щодо цього документа.

Катінка Бариш з лондонського Centre for European Reform зазначила, що "те, що пропонує Україна, їй доведеться зробити навіть для отримання статусу "сусіда" ЄС".

"За планом ЄС "сусіди" отримають доступ до "чотирьох свобод" – руху товарів, послуг, капіталів і людей. "Чотири свободи" передбачають скасування візового режиму, обнулення тарифних і нетарифних бар'єрів відносно товарів і послуг, а також скасування регулювання перетоку капіталу між "сусідом" і ЄС.

На думку Бариш, Брюссель навряд чи піде назустріч Україні і не стане обіцяти їй статус асоційованого члена ЄС, цитують експерта "Ведомости".

Також, на думку Катінки Бариш, "створення Єдиного економічного простору чотирьох пострадянських держав й євроінтеграція несумісні, але Україна продовжить колишню політику коливання між цими варіантами".

Керівник дослідницького центру "Ренесанс Капіталу" Роланд Неш також вважає, що "Україна поки далека від угоди з ЄС".

"Менш жорсткі, ніж в Європі, норми екології залишаються важливою конкурентною перевагою українських підприємств", - відзначає Неш. "У самому ЄС Неш також не бачить великого бажання піти назустріч Києву через протидію лобістів - наприклад, виробників сталі", - пише газета.

Ректор Академії народного господарства при уряді Росії Володимир Мау вважає, що українські пропозиції найбільш нереалістичні: "Для економік типу української і російської норми ЄС шкідливі, і єдиний шанс для обох країн побудувати ефективну економіку буде використаний тільки в тому випадку, якщо ми не будемо вводити аналогічні європейським норми в області аграрного і соціального регулювання".

Раніше про бажання України отримати статус асоційованого члена в Євросоюзі заявляв перший заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий. Разом з тим, прес-секретар ЄС Дієго де Охеда заявив, що "Єврокомісія не планує у найближчому майбутньому підписувати з Україною угоду про асоційоване членство".

***

У той же час у четвер заступник міністра закордонних справ України Олександр Моцик заявив, що Україна не буде вводити у 2004 році візовий режим з Росією.

"У нас хороші, добросусідські дружні стосунки з Російською Федерацією, й Україна не має наміру вводити візовий режим - це однозначно", - цитує заступника голови українського МЗСу Інтерфакс-Україна.

Він також нагадав, що на переговорах з представниками міністерства іноземних справ РФ у липні цього року була досягнута домовленість про те, що поїздки громадян до сусідніх держав за закордонними паспортами будуть вводитися не раніше 1 січня 2005 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування