ТИМОШЕНКО: БІЛЬШОВИКИ ПООБІЦЯЛИ КУЧМІ ЗРОБИТИ ЙОГО ПРЕМ'ЄРОМ

П'ятниця, 29 серпня 2003, 14:12
Блок Юлії Тимошенко виступає категорично проти внесення будь-яких змін у Конституцію до обрання нового парламенту в 2006 році. Про це на прес-конференції у п'ятницю у Києві заявила лідер БЮТ Юлія Тимошенко.

Тимошенко додала, що почати реформу раніше 2006 року можна тільки після розпуску чинного парламенту і обрання нового за зміненим законом.

Свою позицію Тимошенко мотивувала тим, що в адміністрації президента домагаються того, щоб після внесення змін в Основний закон у 2004 році президент Леонід Кучма став прем'єр-міністром, який отримає президентські повноваження.

Тимошенко повідомила, що її блоку стало відомо про те, що ніби у Криму пройшли таємні збори представників фракцій більшості, на яких була досягнута домовленість обрати Кучму прем'єром після переходу до парламентської республіки у 2004 році.

"Мені предметно розповіла людина, яка була там присутня. Були всі лідери чи власники політичних сил більшості, тобто люди, від яких залежить ухвалення рішень", - зазначила Тимошенко в коментарі журналістам.

"Вони кров'ю підписали, що прем'єром з новими повноваженнями, фактично з нинішніми повноваженнями президента, буде обрано Кучму", - додала лідер БЮТ.

За словами Тимошенко, більшовики оберуть Кучму прем'єром, оскільки вони самі "як скорпіони у банці, їм органично потрібен арбітр".

На її думку, "всі політичні сили мають ставитися до політичної реформи вже із знанням цієї інформації".

Пояснюючи своє ставлення до політреформи, Тимошенко сказала, що виступає "за розумне обмеження повноважень президента, який був би поставлений під суспільний контроль".

У заяві очолюваної Тимошенко партії "Батьківщина" повідомляється, що вони виступають за прямі вибори "глави держави – керівника центральної виконавчої влади, незалежно від того, як він буде називатися – президентом чи прем'єром".

Також партія Тимошенко за закріплення в Конституції "цілком пропорційної системи виборів", автоматичну втрату мандата депутатами-перебіжчиками, введення "державного інституту парламентської опозиції", встановлення "реальних дієвих" механізмів імпічменту та відкликання членів представницьких органів влади.

Прогнозуючи розвиток політреформи, Тимошенко сказала, що у неї "є переконання", що ні КПУ, ні СПУ не підтримають сценарій Медведчука. "В 2004, я переконана, ми обратимемо президента з повноцінними повноваженнями".

Вона також висловила упевненість, що переговори Медведчука з Морозом і Симоненком активізують усі українську політику, і, зокрема, "Ющенко почне серйозні переговори про створення передвиборчої коаліції".

Тимошенко запевнила, що партія "Батьківщина" обов'язково буде брати участь у президентських виборах, але не уточнила, в якій якості. Вона також додала, що має "щоденні консультації з Морозом і Симоненком".

"Українська Правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...