Хрест для Георгія Гонгадзе. Події дня 16 вересня

Вівторок, 16 вересня 2003, 19:32
У день третьої річниці зникнення Георгія Гонгадзе на узбіччі Таращанського лісу встановлено хрест пам'яті журналіста. Саме у цьому лісі було знайдено тіло Георгія, яке до сих пір не поховано.

 
 
Хрест у містечку Тараща, що у Київській області, став єдиним "місцем, куди люди можуть прийти й віддати шану Георгію Гонгадзе". Так під час церемонії відкриття пам'ятного знаку зазначив народний депутат Юрій Луценко.

Відкривали хрест з чорного граніту лідери Соціалістичної партії України Олександр Мороз, "Нашої України" Віктор Ющенко та представник Блоку Юлії Тимошенко Григорій Омельченко.

Виступаючи перед присутніми, Мороз нагадав, що вже минає три роки з дня загибелі журналіста, проте його тіло досі "не віддано землі". "Можливо, це символічно, це те, що характеризує нашу владу, але це також символічно, бо його
душа поруч із нами", - сказав він.

 
 
Хрест в ім'я Гонгадзе, вважає Мороз, "буде мозолити очі нинішній владі. Але хай вони знають – хто порушить цей знак, прощення йому не буде". "Це символ правди в Україні", - сказав він.

Для Віктора Ющенка ім'я Гонгадзе "стало символом боротьби за Україну". "Це місце, яке засвідчує спеціальний вчинок в ім'я України. Це вчинок Георгія Гонгадзе. Він увійшов в історію України у найскладніший її момент", - нагадав Ющенко.

На відкриття пам'ятного хреста Георгію Гонгадзе у Таращі зібралося близько 200 осіб. Хоча захід був запланований як неполітичний, присутні тримали у руках прапори Соціалістичної партії, партії "Собор", "Батьківщини", партії "Реформи й порядок". Після відкриття пам'ятника відбулося коротке богослужіння.


 
 
Мітинг у Києві

Увечері в столиці відбувся мітинг пам'яті Георгія Гонгадзе, який зібрав разом трьох головних опозиціонерів – Олександра Мороза, Юлії Тимошенко та Петра Симоненка.

На акцію прийшло близько 5 тисяч киян - таку цифру назвав один з лідерів КПУ Адам Мартинюк. Водночас, за даними високопосадового джерела в міліції, "активних учасників акції було до 1 тисячі, решта - просто перехожі".

Над натовпом, який зайняв майже всю сторону Майдану незалежності з боку монумента, майоріли прапори КПУ, СПУ, "Батьківщини", "Собору", "Яблука", ПРП, УНА-УНСО, Конгресу українських націоналістів.

Відкрив зібрання Мороз словами: "Ми не можемо навіть сказати сьогодні: "Пухом земля Георгію Гонгадзе. Ганьба на весь світ! Не можемо віддати землі останки людини, яка віддала життя за Україну".

У своєму виступі перед мітингуючими Симоненко заявив, що у цей день необхідно вимагати від Євгена Марчука правди про те, "як відбувалося вбивство Георгія Гонгадзе". Він також запропонував створити "книгу пам'яті" жертв "кучмізму".

Симоненко оголосив хвилину мовчання, якою вшановувалися "4 мільйони жертв політичного режиму на чолі з Кучмою".


 
 
У виступі перед натовпом Тимошенко сказала, що Георгій Гонгадзе був "єдиним журналістом, хто самотньо виступив проти влади" 3 роки тому. Вона додала: "У куточку, на сторінці "Української правди" був Дон Кіхот. І цей Дон Кіхот був символом боротьби зі злом".

Тимошенко заявила, що у цей день "Кучма, Кравченко та інші високопосадовці повинні бути на мітингу і на колінах просити прощення".

Інший член БЮТ, Анатолій Матвієнко, ще раз нагадав присутнім, що вже "три роки непохований Георгій". "Три роки його душа не може потрапити до раю, три роки літає між нами і докоряє: "Нічого не змінилося", - сказав він.

Від "Нашої України" на мітингу були помічені Володимир Яворівський, Володимир Філенко, Микола Томенко. Раніше лідер "НУ" Віктор Ющенко заявляв, що не братиме участі у політичних акціях 16 вересня.

Томенко заявив на мітингу, що "вбивство журналіста стало абсолютно нормальним явищем за нинішньої влади". "Не можна зробити нормальну журналістику, поки є ця бандитська влада", - сказав він.


 
 
Учасники мітингу також ухвалили резолюцію про "єдність всіх опозиційних сил у звільненні України від тиранії та політичного бандитизму". "Ми закликаємо народ України виступити проти кримінальної влади, захистити народ і демократію. Злочинців до суду! Кучму геть!"

Перед початком мітингу Юлія Тимошенко зазначила у розмові з журналістами, що крім вшанування пам'яті Георгія Гонгадзе, мітинг є "формою інформування населення". "Мітинг – це можливість поспілкуватися з людьми, коли у опозиції немає доступу до ЗМІ", - сказала Тимошенко.

Вона також повідомила, що після цієї акції протесту опозиціонери "поїдуть" по регіонах. Разом із тим, коментуючи цей намір, один із лідерів КПУ Адам Мартинюк сказав журналістам, що не чув про таку домовленість: "Ви знаєте, зараз треба більше працювати у парламенті, де вирішується багато історично важливих проблем, ніж підіймати регіони".

Після закриття мітингу люди із запаленими свічками вишикувалися вздовж Хрещатика. Рух транспорту по Хрещатику не припинявся - машини убік Бессарабської площі шли безперешкодно, а у зворотному напрямку - перечікуючи рух колони.

Біля будинку Спілки журналістів, де встановлена пам'ятна дошка загиблим журналістам, були покладені квіти та запалені свічки. Там же встановили екран і відеопроектор - показували фільм про зникнення Георгія і касетний скандал "Оцифрована правда".

За даними міліції, акція відбулася "без порушень".

***

У Львові в акції пам'яті Георгія Гонгадзе під назвою "Ланцюг пам'яті" взяли участь близько 100 чоловік. Акція була організована обласними організаціями Соцпартії, Компартії і Блоком Юлії Тимошенко у день третьої річниці зникнення журналіста.

Як повідомив перший секретар Львівського обкому СПУ Євген Таліпов, акція була присвячена "не тільки пам'яті Гонгадзе, але й усіх журналістів, загиблих за 12 років незалежності України".

Біля пам'ятника Тарасу Шевченку у центрі Львова був встановлений щит з написом "Ми пам'ятаємо" і прізвищами 23 загиблих журналістів з датами їх народження і смерті, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Учасники акції вишикувалися у живий ланцюг від пам'ятника Тарасу Шевченку до оперного театру, тримаючи в руках засвічені свічки у пам'ять про загиблих журналістів.

У Миколаєві також колона з 200 чоловік пройшла маршем головною вулицею до обласної адміністрації на знак пам'яті про Георгія Гонгадзе.


Читайте також інші матеріали, присвячені третій річниці загибелі Георгія Гонгадзе:

Краплі крові на землі
Від бійця до журналіста

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News