КУЧМА ПЕРЕРВАВ МОВЧАННЯ: ТУЗЛУ ОРГАНІЗУВАВ КРЕМЛЬ І ЦЕ "НЕДОБРОЗИЧЛИВО"

П'ятниця, 17 жовтня 2003, 13:01
Президент України Леонід Кучма вважає недоброзичливими щодо України дії Росії з будівництва дамби до острова Коса Тузла в Керченській протоці, однак переконаний, що Росія не порушить кордон з Україною.

Про це він заявив у п'ятницю в Дніпропетровську в інтерв'ю журналістам.

"У мене немає ніякої відповіді, якою я був би сьогодні задоволений і задоволені ті, хто почує цю відповідь", - сказав Кучма.

Разом з тим президент підкреслив: "Я переконаний, що ніякого механічного порушення кордону з Україною не буде".

"Не можу не розцінити ці дії як недоброзичливі щодо України", - сказав глава держави. "Гарний сусід так не робить", - підкреслив він.

Кучма звернув увагу на те, що, відповідно до міжнародного права й україно-російських угод, Росія зобов'язана була попередити Україну про намір будувати дамбу.

Він також нагадав, що Росія є однієї з країн, що виступила гарантом територіальної цілісності України після відмови офіційного Києва від ядерної зброї.

"Ви знаєте, що Україна, як ми говоримо, добровільно відмовилася від ядерної зброї. Я "добровільно" взяв би в лапки, оскільки все-таки це було під тиском, у тому числі Росії. Ми віддали зброю, але вони виступили нашими гарантами", - підкреслив президент.

"Росія є гарантом територіальної цілісності України! Для чого робити такі кроки?", - сказав Кучма.

Президент переконаний, що рішення про будівництво дамби було прийнято центральними органами влади Росії. Він скептично поставився до повідомлень про те, що рішення про будівництво дамби прийняла влада Краснодарського краю.

"Ми бачимо, якими темпами (йде будівництво), і які там витрати, і те, що це дії центральної влади - у цьому немає сумніву", - сказав Кучма.

Разом з тим глава держави висловив переконання, що Україні не доведеться звертатися до міжнародних організацій в зв'язку з проблемою, що виникла, а це питання можна буде вирішити на двосторонньому рівні.

"Однак це в історії наших відносин з Російською Федерацією залишиться, і я з цього приводу тільки, як кажуть, шкодую", - сказав Кучма.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...