ГЛАВУ РОСІЙСЬКОГО "ЮКОСА" ХОДОРКОВСЬКОГО АРЕШТОВАНО. ПОКИ НА 2 МІСЯЦІ

Субота, 25 жовтня 2003, 21:23
Басманний суд міста Москви в суботу ввечері санкціонував арешт глави нафтової компанії "ЮКОС" Михайла Ходорковського. Таким чином, суд задовольнив клопотання Генпрокуратури й обрав йому як запобіжний захід утримання під вартою.

Як повідомив адвокат Андрій Тарасов, який раніше представляв інтереси різних структур НК "ЮКОС", суд санкціонував арешт Ходорковського на два місяці. "Поки не відомо в який слідчий ізолятор буде поміщений бизнесмен. Зараз це питання вирішується", - сказав адвокат.

Ходорковский був доставлений до суду зі слідчого управління Генпрокуратури, де йому в суботу було пред'явлене обвинувачення за 7 статтями Кримінального кодексу РФ.

Як повідомили в Генпрокуратурі, Ходорковський обвинувачується:
- у розкраданні чужого майна шляхом обману в складі організованої групи у великому розмірі;
- злісному невиконанні рішення суду, яке вступило у законну силу, представниками комерційної організації;
- заподіянні майнового збитку власникам шляхом обману, при відсутності ознак розкрадання, зробленого організованою групою у великому розмірі;
- ухиленні від сплати податків з організації в особливо великому розмірі групою осіб за попередньою змовою, неодноразово;
- ухиленні фізичної особи від сплати податку або страхового внеску в державні позабюджетні фонди, вчиненому в особливо великому розмірі;
- підробці офіційних документів, вчинені неодноразово;
- розтраті чужого майна.

За матеріалами Генпрокуратури, Ходорковський обвинувачується в тому, що, будучи головою ради директорів ВАТ КБ "Менатеп" разом із президентом цього банку Платоном Лебедєвим й іншими особами влітку 1994 року організували шахрайське заволодіння 20% акцій ВАТ "Апатит".

Вони ввели в оману працівників фонду майна Мурманської області адміністрацію області і керівництво ВАТ "Апатит", гарантуючи, що при продажі підконтрольному КБ "Менатеп" АТЗТ "Волна" 20% пакета акцій за 415 млн 803 тис неденомінованих карбованців протягом двох років внесуть інвестиції в розвиток самого підприємства і міста Кіровська на загальну суму 563 млрд 170 тис карбованців (або 283 млн доларів). Ринкова вартість 20% пакета акцій дорівнювала 556 млрд 920 млн карбованців.

За даними Генпрокуратури, за прямою вказівкою Михайла Ходорковського, Платон Лебедєв видав АТЗТ "Волна" гарантійний лист про те, що банк "Менатеп" гарантує виконання цим акціонерним товариством умов інвестиційного конкурсу на суму 283 млн доларів. І Ходорковский, і Лебедєв наперед знали, що таких грошей у "Волни" немає. Статутний капітал товариства складав всього 45 млн неденомінованих карбованців, відзначили в управлінні.

У результаті, говориться в повідомленні, 20-процентний пакет акцій "Апатит" був проданий за номінальною вартістю АТЗТ "Волна". Керівництво товариства за вказівкою Ходорковського реалізувало його комерційним структурам, підконтрольним "Менатепу".
Останні, у свою чергу, продали акції різним підконтрольним банкові іноземним компаніям, зареєстрованим в оффшорных зонах.

У 1996 році у власності АТЗТ "Волна" жодної акції ВАТ "Апатит" з 20-процентного пакету вже не було, у зв'язку з чим стало неможливим виконати рішення суду про повернення цих акцій державі, повідомили в Генпрокуратурі.

Слідством також встановлено, що Ходорковський і Лебедєв, фактично керуючи ВАТ "Апатит" з 2000 по 2002 р., реалізовували продукцію підприємства за заниженими цінами закордонним структурам, підконтрольним НК "ЮКОС".

Останні, зазначили в управлінні, перепродовали продукцію на світовому ринку за цінами, які у два рази перевищували відпускну ціну комбінату. Отримані в результаті грошові кошти Ходорковский і Лебедєв привласнили.

У результаті чистий прибуток ВАТ "Апатит" був занижений на суму понад 6 млрд карбованці (200 млн доларів), а акціонерам, у тому числі і державі, яка є власником 20-процентного пакета акцій був заподіяний великий збиток.

Крім цього, Ходорковский і Лебедєв, як основні акціонери ВАТ НК "ЮКОС", будучи фактичними керівниками цієї компанії в 1999-2000 р. вчинили ухилення від сплати податків і шахрайським шляхом заволоділи бюджетними коштами.

Як заявили в Генпрокуратурі, для цього вони створили організовану групу з працівників компанії і підконтрольних їй комерційних структур. Діючи через підставних юридичних осіб, зареєстрованих в зонах з пільговим оподатковуванням, ця група організувала збут нафти і нафтопродуктів підприємств, що входять до НК "ЮКОС".

Разом з тим, у порушення податкового законодавства Ходорковський і Лебедєв, ухиляючись від сплати податків, робили оплату податкових платежів не коштами, а векселями НК "ЮКОС". Таким чином, усього за 1999-2000 р. ВАТ НК "ЮКОС" ухилилося від сплати податків на суму понад 17 млрд карбованці (556 млн доларів).

Ходорковский і Лебедєв, знаючи, що сплату податків з організації вони не здійснили, а як податкові платежі незаконно передали векселя НК "ЮКОС", обманним шляхом забезпечили одержання у федеральному казначействі коштів під видом повернення переплати податків. Усього таким шляхом ними викрадено бюджетних грошей на суму понад 407 млн карбованці (13,5 млн доларів), повідомили в управлінні інформації і громадських зв'язків Генпрокуратури РФ.

Обвинувачується Ходорковский і в тому, що як фізична особа, у 1998-1999 р. ухилився від сплати прибуткового податку і страхових внесків у Пенсійний фонд на суму 53 млн карбованців (1,7 млн доларів). Він оформив свідомо підроблені документи про те, що нібито робив консультаційні послуги іноземній компанії і незаконно одержав патент приватного підприємця.

Не виконуючи цієї роботи, Ходорковский одержав 142 млн карбованців винагороди й ухилився від сплати прибуткового податку і страхових внесків.

В управлінні інформації і громадських зв'язків відзначили, що кримінальна справа про факти розкрадань і ухилення від сплати податків НК "ЮКОС" і підконтрольних їй структур є безпрецедентним, як за розмірами викрадених коштів і несплачених податків, так і за обсягом слідчої роботи. На сьогодні сума збитку, заподіяна діями Ходорковського і Лебедєва, складає понад 1 млрд доларів.

Слідча група продовжує вивчати матеріали, вилучені в ході останніх обшуків.

***

Ходорковский був затриманий у суботу зранком у новосибірському аеропорту "Толмачево".

За словами прес-секретаря "ЮКОСа" Олександра Шадрина, о 5 ранку в аеропорті Новосибірську відразу після приземлення літак був блокований вантажними машинами.

"Під'їхали два автобуси зі збройними людьми, які ввірвалися в літак з вигуками: "Зброю на підлогу!". Потім вони сказали Ходорковському, що він повинен пройти з ними, пред'явивши йому якесь розпорядження про затримання", - сказав Шадрин.

В управлінні інформації і громадський зв'язків Генеральної прокуратури РФ зранку повідомили, що Михайло Ходорковський затриманий для примусового приводу на допит.

"Ходорковский був викликаний на допит у п'ятницю, але не з'явився. Тому слідство ухвалило рішення про його примусовий привід", - відзначив представник Генпрокуратури.

РІА "Новости"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...