СЛУЖБА КУЧМИ ТИСНЕ НА ПРЕСУ ПЕРЕД САММІТОМ УКРАЇНА-ЄС

Понеділок, 6 жовтня 2003, 23:18
Кримська Асоціація вільних журналістів у понеділок виступила із заявою, де "висловлює свій рішучий протест" проти дій прес-служби президента України і його прес-секретаря Олени Громницької". Вони, як відзначається в заяві, перешкоджають виконанню професійних обов'язків журналістів.

У заяві Асоціації говориться, що 6 жовтня в Сімферополі в ході офіційного заходу за участю Леоніда Кучми на журналіста Лілю Буджурову "був зроблений тиск із боку співробітників прес-служби президента й особисто Громницької", яка "наполегливо радила" журналістці не задавати президентові питання про ситуацію навколо дій Росії в Керченській протоці.

Одним з аргументів називалася відсутність у плані заходу "підходу", під час якого журналісти мають можливість задати главі держави свої питання. Проте, почувши прохання представників преси, президент погодився прокоментувати цю актуальну для україно-російських відносин подію.

Через якийсь час Буджуровій повідомили, що вона позбавлена акредитації на самміт "Украина-ЄС", який пройде 7-8 жовтня в Ялті – попри те, що журналістка була акредитована на цю подію у встановлений термін із дотриманням усіх необхідних вимог, заявлених організаторами.

Увечері 6 жовтня інформація про анулювання акредитації підтвердилася.

Представник прес-центру МЗС України, який вдень повідомляв Буджуровій, що її прізвище присутнє в числі журналістів, які висвітлюють роботу самміту, увечері цього дня заявив, що в списках, затверджених Громницькою, замість Буджурової уже внесений інший журналіст.

"Кримська Асоціація вільних журналістів змушена в цій ситуації зробити висновок, що в такий спосіб прес-секретар президента України "покарала" журналіста за "норовистість". Тим самим Громницька, порушуючи чинне законодавство і використовуючи своє службове становище, перешкоджала виконанню професійних обов'язків представника мас-медіа", - зазначається в заяві.

"Ми також переконані, що подібна поведінка службовця адміністрації президента підтверджує думку, висловлену в резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи про проблеми зі свободою слова в Україні".

"Знаково, що український журналіст був позбавлений акредитації саме на самміт "Украина-ЄС", де Україна знову буде декларувати свій європейський вибір, прихильність принципам демократії, прав людини і свободи слова", - говориться в заяві Кримської Асоціації вільних журналістів.

Кримська Асоціація вільних журналістів також констатує, що випадки обмеження свободи преси з боку прес-служби президента останнім часом "стали нормою її роботи".

"За всю літню відпустку Леоніда Кучми в Криму, під час якої він працював і активно брав участь у різних заходах на півострові, журналісти, практично, не мали можливості довідатися думку глави держави про найважливіші події в житті країни і донести її до українських громадян".

Кримська Асоціація вільних журналістів заявляє, що подібний стиль роботи прес-служби президента – це не тільки неприпустимий прецедент для країни, яка називає себе європейською, але замах на конституційне право громадян України на одержання інформації.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування