ОПОЗИЦІЯ СПОДІВАЄТЬСЯ, ЩО УКРАЇНА ПІДЕ СЛІДАМИ ГРУЗІЇ

Понеділок, 24 листопада 2003, 14:20
Віктор Ющенко в понеділок надіслав листа виконувачеві обов’язків президента Грузії Ніно Бурджанадзе.

У листі він висловив "глибоке задоволення з приводу того, що гостре протистояння між владою та опозиційними силами Грузії завершилося мирно, без насилля та кровопролиття", повідомляє прес-служба "Нашої України".

"У тяжкий для своєї країни час Вам довелося взяти на себе обов’язки голови держави. Впевнений, що під Вашим керівництвом патріотичним силам Грузії вдасться стабілізувати внутрішньополітичну ситуацію в країні, ввести її в конституційне поле, забезпечити суверенітет і територіальну цілісність держави", - йдеться у листі.

Віктор Ющенко засвідчує свою повагу спікеру парламенту Грузії та висловлює сподівання "на розвиток співробітництва між демократичними силами України та Грузії, що сприятиме зміцненню дружби та взаєморозуміння між нашими країнами та народами".

В цей же день Блок Юлії Тимошенко надіслав вітання на адресу керівників опозиційного руху Грузії у зв'язку з перемогою демократичної революції в країні.

Як повідомили агентству УНІАН
у прес-службі БЮТ, у тексті вітання зокрема зазначено: "Грузинський прецедент повинен стати засторогою і уроком для української влади, яка не бажає вчитися на чужих помилках, а лише невтомно множить свої власні помилки".

"Блок Юлії Тимошенко висловлює переконання в тому, що досвід мирної, безкровної грузинської демократичної революції мусить бути взятий на озброєння демократичними силами України", - зазначають автори вітання.

А лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз не виключає, що в Україні може повторитися грузинський сценарій. Як передає УНІАН, про це він сказав в інтерв’ю журналістам.

Він вважає, що ситуація може повторитись, якщо українська влада влаштовуватиме такі ж провокації, як влаштовувала грузинська влада.

Мороз сказав, що це може відбуватися за різними сценаріями, наприклад, під час президентських виборів.

Водночас член соцпартії Юрій Луценко сказав на прес-конференції в понеділок, що "революційні події в Грузії дали нам два основних уроки", повідомляє прес-служба СПУ.

"Українська опозиція відтепер може вчитися не лише на власних помилках часів "України без Кучми", але й на успіху "Грузії без Шеварднадзе".

Українська ж влада отримала інший урок: режим, який використовує незаконні методи для утримання влади, заслуговує бути зміщеним, в тому числі незаконними методами", - вважає Луценко.

В той же час українська республіканська партія "Собор" у своїй заяві привітала події в Грузії.

"Собор" також рішуче засудив заяву Леоніда Кучми, "який у ролі голови Ради голів держав-членів СНД за лічені години до зміни влади в Грузії виступив із різкою критикою демократичних сил цієї країни, які захищали волевиявлення грузинського народу на парламентських виборах від грубих фальсифікацій з боку влади".

"Ця заява ще раз продемонструвала не лише зневагу українського президента до принципів демократії, але й цілковиту втрату ним та його оточенням почуття політичної реальності", - зазначає партія і сподівається, що ця заява не зашкодить майбутнім стосункам України та Грузії.

"Собор" прагне, щоб події в Грузії "стали пересторогою для всіх авторитарних владних режимів, зокрема й українського".

З вітаннями на адресу Грузії і засудженням заяви президента виступила також Українська народна партія.

Кучма зі своєю командою, на думку УНП, "не зумів розгледіти фальсифікації результатів парламентських виборів у Грузії, що їх засудив весь демократичний світ".

"Займаючи посаду Голови ради глав держав СНД всупереч законам, національним інтересам та Конституції України і розтринькуючи народні гроші на обслуговування чужих інтересів у цій структурі, він своєю заявою від 22 листопада знову поставив Україну поза колом держав, які сповідують європейські демократичні цінності", - говориться в заяві.

УНП наголошує, що президент "ще раз продемонстрував прихильність до авторитаризму, зневагу до засад демократії".

Партія закликає Кучму "зробити висновки з грузинських подій і забезпечити українському народові реалізацію його конституційного права вільно і демократично обрати нового главу української держави восени 2004 року".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News