ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ СТАВ НА ЗАХИСТ ЮЩЕНКА

П'ятниця, 7 листопада 2003, 18:01
Європейський Союз занепокоєний подіями, що відбулися в Донецьку 29-31 жовтня навколо з'їзду "Нашої України", і закликає українську владу дотримуватися зобов’язань, взятих перед Європейським Співтовариством щодо демократії та свободи слова.

Про це говориться в заяві Європейського Союзу, поширеній у п'ятницю. В прес-релізі зазначається, що з цим текстом "Трійка ЄС" виступила з демаршем в Міністерстві закордонних справ України.

"Європейський Союз, його країни-члени та країни-кандидати із занепокоєнням розглядають перешкоди, які лежали на шляху політичного руху "Наша Україна" при спробі організувати свій з’їзд в Донецьку 31 жовтня", - говориться в заяві.

"Свобода зібрання та свобода слова, зокрема право виявляти свої політичні погляди публічно, є принципами, на яких ґрунтується демократія та верховенство права, як це визначено та гарантується Конституцією України", - наголошують представники ЄС.

"Вони [свобода зібрання та свобода слова] є також складовою зобов’язань України щодо сприяння демократії та верховенству права, як це записано в Угоді про партнерство та співробітництво між Європейським Співтовариством, його країнами-членами та Україною", - зазначають вони.

Трійка Європейського Союзу наголошує на відповідальності влади за дотримання демократії в країні, зокрема щодо реалізації рівності права всіх партій на вільну діяльність перед виборами.

"На національній, а також регіональній та місцевій владах лежить відповідальність забезпечити, щоб всі юридично існуючі партії могли на ділі використовувати ці права, створювати відповідні умови, які дозволять таким партіям, незалежно від їх політичних орієнтацій, вільно збиратися будь-де в Україні", - говориться в заяві Трійки ЄС.

Європейський Союз, його країни-члени та країни-кандидати закликають владу в Україні виконувати свої внутрішні та міжнародні зобов’язання у цьому відношенні, беручи до уваги президентські вибори 2004.

До складу Трійки ЄС, яка від імені Євросоюзу виступила із заявою, зараз входять посол Італії, яка головує в ЄС, голова представництва Європейської Комісії в Україні та тимчасовий повірений у справах посольства Нідерландів, які будуть наступним головуючим в ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News