Литвин назвав вчинок кучмістів "торжеством демократії", хоча має сумніви щодо змін до Конституції

Середа, 24 грудня 2003, 12:03
Спікер Володимир Литвин розцінює голосування за конституційну реформу, яке відбулося у середу в парламенті шляхом підняття рук, як "торжество демократії".

Про це він заявив в інтерв’ю журналістам у кулуарах парламенту в середу.

Разом з тим він наголосив, що у нього особисто є "дуже великі сумніви щодо внесення змін до Конституції".

"Скажімо, я не сприймаю пропорційної системи у тому вигляді, в якому вона є. І коли буде голосуватися кожна стаття, я не проголосую ніколи за пропорційну систему. Я не сприймаю імперативний мандат, тому що це диктат лідерів фракцій", - пояснив спікер.

Але загалом спікер підкреслив, що поділяє зміни до Конституції.

"В мене є своє бачення, своя позиція, але водночас треба дати можливість демократично, цивілізовано говорити іншим про це питання", - сказав Литвин.

Спікер також сказав, що ніколи не погодиться перенести сесію Верховної Ради в Український дім."

"Я кажу чесно, було наполягання піти в Український дім, і я сказав, що я ніколи не піду в Український дім. Тоді в 2000 році було закладено те, що ми маємо сьогодні в парламенті. Заклали ті, які сьогодні більше всього від цього потерпають", - сказав спікер.

На питання, наскільки загострилося протистояння між опозицією й більшістю після проведення голосування, Литвин сказав: "Конфлікт, я думаю, загострився, але не вичерпалися можливості компромісу".

Коментуючи заяву лідера БЮТ Юлії Тимошенко про вихід віце-спікера Олександра Зінченка з більшості, Литвин сказав, що не чув про офіційну заяву Зінченка з цього приводу.

"Зінченко сказав мені, що він не погоджується зі змінами, підходами, позиціями. Хоча раніше він нічого не говорив", - сказав Литвин, додавши, що ґрунтовної розмови з Зінченком в нього також не було.

Литвин також сказав, що у випадку, якщо не буде відновлена робота електронної системи підрахунку голосів у парламенті "Рада", будуть знайдені інші можливості для проведення голосування в сесійному залі.

На запитання, яким буде Новий рік, спікер відповів: "У мене – не дуже добрим".

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування