НОВОЇ ПРИВАТИЗАЦІЇ ОБЛЕНЕРГО ПОКИ НЕ БУДЕ

П'ятниця, 5 грудня 2003, 11:21
Прем'єр-міністр України Віктор Янукович заявляє, що Україна не має наміру продовжувати приватизацію обленерго доти, поки ці об'єкти не будуть "підготовлені цивілізовано" до цього процесу.

Про це голова українського уряду заявив у п'ятницю в Сімферополі в інтерв'ю журналістам.

"На жаль, у попередні роки при приватизації обленерго були допущені помилки. Поки ми не підготуємо цивілізовано об'єкти енергетики до приватизації, ми не маємо наміру цього робити", - підкреслив він.

Янукович відзначив, що в даний час підприємства обленерго обтяжені боргами, які необхідно реструктурувати. "Ми повинні подумати, як вони (обленерго ) повинні розрахуватися з державою, заплатити податки і так далі. Тільки після цього, можливо, будуть ухвалені такі рішення (про приватизацію )", - підкреслив прем'єр.

З цієї причини прем'єр не назвав терміни, коли українська сторона буде готова продовжити приватизацію обленерго.

Голова уряду підкреслив, що державна політика спрямована, насамперед, на упорядкування й стабілізацію власного енергоринку.

"Тільки після того, як ми будемо готові, і якщо в цьому буде необхідність, з урахуванням державних інтересів ми будемо шукати партнерів (для приватизації), що нам нададуть кращі умови: той, хто дорожче купить і прийме наші інвестиційні пропозиції", - сказав він.

Коментуючи переговори з президентом РАТ "ЄЕС Росії" Анатолієм Чубайсом, що відбулися в четвер, Янукович відзначив, що Україна й Росія "мають очевидні плюси в проведенні спільної енергетичної політики, зокрема, при експорті електроенергетики в треті країни".

"Ми цивілізовано підходимо до цього питання. Що ж стосується нинішнього етапу, то жодної приватизації обленерго зараз не буде, про що було сказано Чубайсу", - заявив він.

Як повідомлялося, РАТ "ЄЕС Росії" укладає угоду по входженню в активи 10 українських обленерго і має намір брати участь у приватизації енергоактивів в Україні. Ці питання обговорював у четвер у Києві голова правління РАТ Анатолій Чубайс із Януковичем. Український прем'єр заявив про намір України відновити приватизацію в енергетику і забезпечити рівні конкурентні умови участі в ній російської компанії.

Президент України Кучма в четвер у ході зустрічі з Чубайсом зауважив, що про продаж акцій українських обленерго РАТ "ЄЕС" сьогодні мова йти не може, оскільки Україна не готова розглядати це питання.

На думку Кучми, у питанні приватизації стратегічних активів української держави законодавство країни має потребу в удосконалюванні, особливо в тих випадках, коли пакети акцій здобуваються кампаніями з великою часткою державної власності.

У таких випадках мова фактично йде про міждержавну угоду, що, відповідно, повинна проводитися за загальною схемою міждержавних угод.

Останній раз в Україні конкурси з продажу обленерго проводилися у квітні 2001 року. Фонд держмайна продав за 865,7 млн. грн. 75% "Київ-" і "Рівнеобленерго" (покупцем стала американська AES Washington Holdings B.V.) і 70% "Севастопольенерго", 75,56% "Житомир-", 65% "Херсон-" і 51% "Кіровоградобленерго" (їх придбала словацька Vychodoslovenske Energeticke Zavody S.P.).

До цього держава втратила контроль ще над декількома обленерго, продавши їх неконтрольними пакетами трудовим колективам і нестратегічним інвесторам.

ФДМ на початку нинішнього року намагався продати на біржах по 25% акцій ВАТ "Полтава-" і "Сумиобленерго", однак суди заборонили цей продаж. Фонд також заявляв про намір у грудні виставити на біржові торги 25% акцій ВАТ "Прикарпаттяобленерго", 26,98% - ВАТ "Львівобленерго" і 25% - ВАТ "Чернігівобленерго", однак відклав ці плани на 2004 рік.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Чубайс, Пінчук, Григоришин: група взаємопорятунку

КУЧМА НЕ ГОТОВИЙ ВІДДАТИ ОБЛЕНЕРГО ЧУБАЙСУ



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування