Путін одержав підконтрольну Думу, для України це не обіцяє радикальних змін - політологи

Понеділок, 8 грудня 2003, 14:49
Президент Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Анатолій Гриценко вважає, що в зв'язку з результатами парламентських виборів у Росії в україно-російських відносинах не відбудеться якісно-нових змін, тому що "політика Росії, як і колись, буде політикою президента Володимира Путіна".

"Я не бачу якісно нової ситуації в плані україно-російських відносин: успіхи або неуспіхи двосторонніх відносин визначалися роботою адміністрації президента, а Дума підтримувала усе, що вносив Путін. Політика Росії, як і колись, буде політикою Путіна", - сказав Гриценко в понеділок у Києві в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи результати виборів у Державну Думу Росії.

Разом з тим, політолог відзначив, що виборча компанія проходила на тлі "досить різанням і переважно негативної риторики у відношенні України". "Але виборча кампанія закінчилася. Кандидати стали депутатами. І тепер реальність проголошуваної ними політики буде залежати від позиції Кремля", - підкреслив він, додавши, що і раніше Дума була підконтрольної президентові.

Оцінюючи результати виборів у цілому, Гриценко відзначив, що "ні в кого не викликало сумнівів те, що Путін одержить підконтрольну Думу". "Для мене було цікаве, чи одержить він 2/3 голосів, що необхідні для внесення змін у Конституцію. Це буде сигналом можливого третього терміну в Путіна, тому що питання другого терміну для нього не стоїть", - пояснив політолог.

Гриценко підкреслив, що по партійних списках Путін одержав у Думі підконтрольну йому конституційну більшість.

"Якщо за результатами виборів у мажоритарних округах він одержить конституційну більшість у Думі в цілому, тоді президент Росії зможе проводити будь-які закони, у тому числі і вносити зміни в Конституцію", - сказав він.

"Говорити про класичний поділ влади в Росії важко, оскільки Путін цілком контролює і виконавчу і законодавчу влади", - відзначив політолог.

Президент Центру Разумкова також відзначив, що для Росії негативним фактором є те, що в Думу не пройшли представники ліберальних партій.

"Якщо раніше політичні сили демократичної орієнтації мали парламентську трибуну і критикували владу за її спроби обмежити демократію, підсилити контроль над бізнесом, те тепер вони позбавилися її і механізмів впливу на прийняття законів", - підкреслив політолог.

"Ми знаємо, що в Росії демократія за версією Путіна викликає багато питань. При збереженні її зовнішніх атрибутів, насправді, вона керована і дозована, з мінімальною участю громадянського суспільства, підконтрольністю ЗМІ влади, низьким рівнем розвитку недержавного сектора, чим це було в часи Єльцина. І те, що ліберальні партії зазнали поразки, для Росії може мати негативні наслідки", - сказав Гриценко.

У той же час політолог Михайло Погребинський прогнозує, що для України вибори в Росії не обіцяють якихось радикальних змін у двосторонніх відносинах.

В інтерв'ю агентству в понеділок, він висловив думку, що партія "Єдина Росія" одержує конституційну більшість, "можливо, навіть без союзників, і вже напевно - разом з тими партіями, що готові до них примкнути як до переможців".

Погребинський відзначив, що в Росії немає не тільки правої, але і лівої опозиції. "Комуністи утратили своє становище основної опозиційної сили, і стають однією з другорядних опозиційних партій", - вважає він.

Це, на думку політолога, означає, що і для Заходу, і для України в Росії фактично залишається єдиний політичний суб'єкт, з яким можна і необхідно мати справу: президент Росії. "Оскільки українські політики - як влада, так і опозиція - і дотепер орієнтувалася в Росії винятково на президента - для України вибори в Росії не обіцяють якихось радикальних змін у двосторонніх відносинах", - підкреслив він.

Реальною опозицією Кремлеві залишаються регіональні етнонаціоналісти, сказав Погребинський.

Володимир Полохало навпаки вважає, що те, що в новому складі російської Державної Думи будуть превалювати націонал-патріотичні сили, що буде сприяти посиленню "агресивного тиску" з боку Росії на Україну і її євроінтеграційні устремління.

Коментуючи результати виборів у російську Держдуму, Полохало відзначив "зникнення парламентської демократичної опозиції і поразка правих сил, крах парламентаризму і демократії, установлення режиму особистої влади Путіна, російської бюрократії силовиків і політичних сил, що ніколи не мали особливо теплих почуттів до України як до свого рівноправного партнера".

Полохало відзначив, що діючий президент Росії Володимир Путин "буде тепер мати контрольований парламент, і для цього не потрібно буде вдаватися до складних маневрів і союзів з комуністами і ЛДПР, а також із правими".

Більш того, у Держдумі "при необхідності може бути і пропрезидентська конституційна більшість, що дає можливість і для перегляду Конституції".

"Ці вибори в російський парламент є і крахом ілюзій тих, хто вважав, що з приходом Путіна почнеться нова ера, що Путін є демократичним президентом, і що Росія здатна бути прикладом демократизації для інших пострадянських країн", - також відзначив він.

На його думку, ЛДПР і блок "Родіна", що разом мають більш 20%, роблять ставку на велику російську національну ідею і Велику Русь, що виключає який-небудь паритет і рівноправність із близьким зарубіжжям, у тому числі з Україною.

Таким чином, Україна "позбавляється своїх союзників в особі демократичних сил у парламенті й одержує серйозних опонентів". При цьому всі сили, що прийшли в Держдуму, демонструють свої антизахідні й антиамериканські настрої. Це означає, що Росія "зробила свій вибір не на користь євроінтеграції, хоча б на рівні політичних стандартів і норм зближення з Заходом".

Полохало також вважає, що ЄЕП у Росії тепер розглядається "з погляду не тільки економічної складової, але і політичної, і посилення експансії не тільки економічної, але і політичної, власне кажучи стає головним пріоритетом і метою російської зовнішньої політики стосовно України".

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування