Кучма помер? Кучма живий!

Субота, 17 січня 2004, 20:59
У п'ятницю Кучма змусив переполошитися всю Україну: когось - злякатися, когось - полегшено зітхнути, когось - недоречно радіти, когось - просто заціпеніти.

Києвом і регіонами поширилася чутка про те, що з гарантом у Баден-Бадені сталося щось лихе. За однією з версій, він, вибачте на слові, помер. За іншою – знаходиться в комі.

Чутка, слід сказати, розійшлася з надзвуковою швидкістю і жахала людей по всій країні. Про те, що гарант нібито відійшов у небуття, говорили на базарах, метро, кухнях.

До вечора масовому синдрому піддалися навіть ті, хто зранку в п'ятницю вважав її повним "брєдом". Новину переповідали один одному досить серйозні люди, які мають якщо не безвідмовно прямий, то просто прямий зв'язок з високими особами.

Була безліч версій витоку інформації: від дзвінка з Баден-Бадена чи посольства західної держави до посилання, як у часи застою, на Бі-Бі-Сі та "Голос Америки".

Ажіотаж дійшов до того, що люди почали телефонувати в "Макс Грюндіг Клінік", де Кучма проходив реабілітацію, щоб перепитати, чи не зафіксовано в готелі чи клініці смертей.

Інформація також активно перевірялася в українських журналістів іноземними ЗМІ, зокрема й такими шанованими як Le Monde. В Інтернеті цю чутку активно обговорювали на форумах.

До ночі інтрига вилилася у відповідні новини на другорядних інтернет-ресурсах. Так, 17 січня близько півночі російський сайт Нюзінфо роздав новину, що за повідомленням його джерел "у Німеччині 3 години тому на операційному столі в Баден-Бадені помер президент України Леонід Кучма".

Не заспокоювало навіть повідомлення прес-секретаря президента про те, Кучма 17 повертається на батьківщину. Форма повернення гаранта ставала предметом для чорних жартів.

 
Кучма значно помолодшав. Фото взято з офіційного сайту президента
 
Не бралися до уваги повідомлення прес-служби, що здоров'я Кучми оцінюється як гарне, а за час своєї відсутності в Україні "він багато працював, підписував різні документи, що відвозилися йому на підпис".

Побоювання за здоров'я Кучми зникли у суботу ввечері, коли в теленовинах показали церемонію його зустрічі в Борисполі. Біля трапу, яким спускалися Леонід Данилович із Людмилою Миколаївною, квітами прибулих зустрічали Янукович і Литвин.

Що з Кучмою?

Кучма пройшов у Німеччині інтенсивний фізіотерапевтичний курс і нині "практично відновив свої сили". Такі подробиці про стан здоров'я гаранту в інтерв'ю каналу "1+1" повідомив лікар Петер Маурер. Це – один із провідних лікарів "Макс Грюндіг Клінік", де лежав Кучма.

Як повідомляла "Українська правда", Кучма в Німеччині перебував не в самому Баден-Бадені, а в горах, у Шварцвальді – в готельному комплексі, який складається із палац-готелю "Бюлерхьое" і приватної лікарні "Макс Грюндіг Клінік".

 
Макс Грюндіг Клінік
 
За словами Маурера, внаслідок операції організм Кучми був виснажений і втратив багато білка. Тому в клініці він отримав курс фізіотерапії та відновлювальних процедур, електрофізіологічну програму.

Кучмі постійно давали аміно-кислоти, мінеральні речовини та вітаміни. За словами лікаря, це стандартна низка процедур для людей, які через такі операції втрачають до 25 відсотків сил.

Результат лікування – Кучма може не турбуватися про своє здоров'я... найближчі 5 років. Спеціально чи ні, але лікар своїм словами влучив у чутливу тему для українців – наступного президентського терміну Кучми.

"Єдина небезпека, яка може загрожувати сьогодні [Кучмі] – це переліт з Баден-Бадена до Києва. Це є найбільша небезпека сьогодні й у найближчі п'ять років. Звичайно, це жартома, але так є насправді. В іншому його здоров'я є на сто відсотків чудовим. Це я вам гарантую", – заявив Маурер.

"Ваш президент, на перший погляд, виглядає на 45–50 років. Він дуже атлетичний, а атлетичні люди, слава Богу, у випадку операції мають дуже багато резервів і, в принципі, після очікуваної втрати сил через малу рухливість можуть дуже швидко і легко їх відновлювати", – сказав він.

Від себе додамо, що насправді Кучмі не 45, а 65 років.

Де лежав Кучма?

Лікар Кучми Петер Маурер – доктор природничих наук, терапевт, гастроентеролог і дипломований хімік. Він уже 14 років є завідувачем відділу гастроентерології "Макс Грюндіг Клінік".

 
Петер Маурер
 
Перу доктора Маурера належить 12 публікацій, серед яких: "Взаємодії між жовчними кислотами й білками в щурячій жовчі"; "Скорочення жовчного міхура в пацієнтів із хворобою Крона"; "Протонна терапія при раку передміхурової залози – перший розгляд у Європі".

"Гастроентерологія є академічною протилежністю гастрономії. Принаймні, у половини населення між прийомом смачної їжі, з одного боку, і налагодженим її переварюванням, з іншого боку, виникають більш-менш серйозні порушення", – сказано в анотації до відділення гастроентерології, яким завідує Маурер, на сайті "Макс Грюндіг Клінік".

У переліку можливих послуг доктора зазначені гастроентерологічна лабораторна й функціональна діагностика, сонографія черевної порожнини, кольорова допплерівська сонографія черевної порожнини, сонографічно керовані пункції.

Крім цього, гастроскопія, колоскопія, гастроентерологічний рентген, діагностична ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія, поліпектомія, електрична мукозектомія, склерозіювання й гемокліпування шлунково-кишкових кровотеч, накладення лігатури на варикозні вузли стравоходу.

Ще доктор Маурер проводить лікування токсином ботулізму (спазми стравоходу, тріщини заднього проходу), лікування геморою (склерозування/накладення лігатури), лікування геморою за допомогою накладення лігатури, хіміотерапію при шлунково-кишкових пухлинах, діагностику і лікування порушення жирового обміну.

Що саме доктор Маурер робив із Кучмою, "Українській правді" з'ясувати не вдалося: зазначені на сайті номери телефонів у вихідний день не відповідали.

"Пацієнти й лікарі, що направляють їх на лікування в "Клініку Макса Грундіга", характеризують цей приватний заклад як "малий, та завзятий", з огляду на прийняті в ньому високі вимоги до сучасної техніки і багаторічний глибокий досвід. Велике число пацієнтів, що повертаються, свідчить про позитивні відгуки дуже розбірливої клієнтури", –- рекламує себе відділення Маурера.

Крім гастроентерології, у клініці існують відділення психотерапії/психосоматики, кардіології/спортивної медицини, ревматології/імунології й радіології.

Чутка про смерть Кучми

Хоча ситуація із здоров'ям гаранта прояснилася, залишається нез'ясованою поява грандіозної чутки про смерть Кучми.

В будь-якому разі не можна виключати, що чутку запустили якісь чорні гумористи. Просто "по приколу". І не треба дивуватися, що вона облетіла всю державу. Бо було підготовлено відповідний ґрунт: Кучма зник десь у німецьких горах, перед цим був прооперований, виглядав погано, а тема негараздів його здоров'я регулярно підіймалися на поверхню.

З іншого боку, аж надто великого розмаху набула ця чутка, щоб бути справою аматорів. Де знаходиться той штаб, який запустив бомбу в суспільство?

 
 
Можливо, це зробили опозиціонери. Бо хоча Кучма повернувся до Києва живий-здоровий, у головах людей все рівно залишається осад – "він ледь не помер". Тому краще йому не на виборах у третій раз долю випробовувати, а спокійно готуватися до пенсії.

А якщо Кучма все ж вирішить балотуватися в жовтні 2004, то у людей буде додатковий аргумент не голосувати за нього: навіщо, мовляв, такий президент, якщо у будь-який момент він може віддати Богу душу?

А як такий варіант: чутку про смерть Кучми запускає одна політична група, щоб підставити іншу в очах гаранта? Приходить Віктор-1 до Кучми і каже: бачите, Леонід Данилович, який негідник Віктор-2. Це ж він, подонок, про вас цей бруд на всю Україну запустив.

Ефект очевидний, бо Кучма дуже не любить, коли підіймають тему його здоров'я.

З іншого боку, очевидно, що і влада могла отримати багато користі від чутки про смерть Кучми.

Ця приголомшуюча новина викликає відчуття розгубленості, яке переходить у жаль. Це дві головні емоції. І якщо припустити, що чутки про відхід в інший світ українського гаранта були генеровані у його штабі, то тоді можна побачити мету задуму.

Народ, збурений новиною про смерть, проникається симпатією до небіжчика. В уяві з'являється стомлене обличчя президента, його блакитні очі. Згадуєш його почуття гумору. Перед очима пробігають десять років непростого, але "стабільного" життя. Війни не було. ВВП росте. Все було не так погано.

А що буде далі? Що завтра? Хто буде нами керувати: бандит чи нашист? Хочеться повернути все назад, хочеться "стабільності".

Автоматично до Кучми народ починає ставитися більш позитивно. Зростає довіра до нього і навіть симпатія. І тут раптом виявляється, що такий позитивний гарант живий і здоровий.

Фактично чутка про смерть змоделювала ситуацію на жовтень 2004. В маси закинуто дискусію: а чи треба нам зміни? А, може, залишимо рідного Леоніда Даниловича ще не 5 років. І Конституційний суд дав на це дозвіл...

Такі переживання характерні не тільки для простого виборця, але і для еліти. І якщо б відбувалася підготовка до третього терміну, то чутка про смерть у даному випадку – ризиковий старт боротьби за власний рейтинг.

З іншого боку, ця чутка могло бути випробуванням комунікаційної системи усього українського суспільства. Такий собі експеримент у масштабах країни, щоб з'ясувати: які найкращі канали поширення чуток? хто головний їх розносчик? за який проміжок часу новина проходить повне коло?

Також метою запуску чутки могло бути відстеження спецслужбами зв'язків – хто кому перший починає телефонувати й перевіряти. Хто дзвонить Медведчуку, а хто – німецькому послу? Хто перший з губернаторів привітає Януковича з посадою в.о. президента? Наслідком має стати очищення владної вертикалі від зрадників.

Можливі й інші версії незвичайних подій протягом останніх днів. Але для їх виявлення потрібен час.


Читайте також:

Не шукайте Кучму в Баден-Бадені. Він в гостях у Бакая