ХОРОШОВСЬКИЙ ПІШОВ У ВІДСТАВКУ ЧЕРЕЗ АЗАРОВА ТА АДМІНІСТРАТИВНИЙ ТИСК

Субота, 3 січня 2004, 12:08
Міністр економіки та з питань європейської інтеграції Валерій Хорошковський подав заяву про відставку. Про це говориться у відкритому зверненні Хорошковського, поширеному у суботу його прес-службою.

Серед причин, що послужили приводом його добровільної відставки Хорошковський назвав "заблокованість діяльності Міністерства економіки", що "унеможливило виконання Міністерством власних функцій і здійснення політики, спрямованої на вільний розвиток ринків і підвищення конкурентноздатності вітчизняної економіки".

"Наразі в Міністерстві економіки за моїм поданням призначено лише п’ять з одинадцяти заступників міністра. Вже понад п’ять місяців Кабінет Міністрів не здійснює погодження інших поданих мною кандидатур на вакансії заступників міністра. Це має нищівний ефект для діяльності Міністерства економіки – наявні заступники міністра перевантажені роботою і не можуть ефективно працювати на всіх пріоритетних напрямах роботи Міністерства", - говориться в заяві Хорошковського.

Він наголошує, що наразі економічна політика Уряду і діяльність його економічного блоку фактично підпорядковані Міністерству фінансів, внаслідок суміщення посад першого віце-прем’єр-міністра та міністра фінансів Миколи Азарова.

"Позиція Міністерства фінансів у новій владній структурі безумовно стає домінуючою, безальтернативною. Решта причетних до вироблення економічної політики міністерств фактично зобов’язані обслуговувати завдання Міністерства фінансів, переважна більшість яких пов’язана з поточним виконанням бюджету", - зазначає Хорошковський у поясненні своєї відставки.

"Підпорядкованість поточним фіскальним завданням практично унеможливлює вироблення Урядом перспективних та стратегічних заходів економічної політики і формування стратегії довгострокового розвитку, закладає суперечності та неузгодженості між економічною політикою та фінансовими ресурсами, необхідними для реструктуризації виробництва й утвердження інвестиційно-інноваційної моделі для України", -зазначає він.

"Крім того, підпорядкування економічної політики завданню поточного виконання бюджету призвело до того, що заходи адміністративного втручання в ринки почали домінувати над застосуванням економічних важелів регулювання та стимулювання ринків", - наголошує Хорошковський.

Міністр економіки та з питань європейської інтеграції також дав експертну оцінку стану української економіки на початку 2004 року.

"Незважаючи на низку позитивних ознак економічної ситуації у 2003 році, зараз існують серйозні загрози економічному розвитку України, які істотно впливатимуть на українську економіку у 2004 році", - зазначає він.

"Сьогодні недоцільно говорити про розвиток – ми лише наздоганяємо те, що втратили у минулому десятилітті. За рівнем національного доходу на душу населення Україна продовжує знаходитися серед найбідніших країн світу. Навіть щоб зрівнятися за економічним розвитком із країнами-кандидатами на вступ до ЄС, Україні необхідно збільшити національне виробництво у декілька разів", - вважає Хорошковський.

Він також зазначає за умови ненабуття членства у СОТ опинитися у цілковитій торговельній та інвестиційній ізоляції, коли "відносини з ЄС не виходять за рамки політичних декларацій, що може не тільки заморозити стосунки Україна-ЄС", а й поставити під загрозу створення зони вільної торгівлі.

Екс-міністр зазначає, що обсяг прямих іноземних інвестицій, хоч і зростає, є мізерним для української економіки, помилково розглядається лише як один з багатьох інструментів економічної політики.

Хорошковський також вважає вірогідним посилення втручання держави у регулювання економічної діяльності, зокрема, ціноутворення, призупинення приватизаційних процесів, а також те, що вже в середині наступного року може бути провалена доходна частина бюджету-2004.

"Нинішня бюрократична система в Україні вже адаптувалася до функціонування за ринкових умов і не дозволяє здійснювати адміністративну реформу", - зазначає він.

В той же час Хорошковський сподівається, "працелюбність і професіоналізм" представників українського бізнесу дозволять вчасно попередити ці ризики й українська економіка не зіткнеться з неподоланними труднощами.

Як відомо, про можливу відставку Хорошковського писало в минулому номері "Дзеркало тижня". Однак на початку цього тижня прем'єр Янукович заявив, що в нього немає заяви про відставку міністра. Раніше ж Хорошковський, що критикував створення ЄЕП, заявляв, що піде з посади, якщо не буде бачити шляхів для подальшого розвитку євроінтеграції України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування