МЗС заперечує, що Україна продавала ядерну зброю "Аль Каїді"

Понеділок, 9 лютого 2004, 18:27
Міністерство закордонних справ України заявляє, що повідомлення іноземних та українських ЗМІ, із посиланням на газету "Аль Хаят", про те, що у 1998 році українські вчені нібито передали ядерний боєзаряд представникам терористичного угруповання "Аль Каїда", є "абсолютно безпідставними і викликають лише здивування".

Про це говориться в офіційному коментарі МЗС, поширеному прес-службою міністерства.

В коментарі відзначається, що "у погоні за сенсаційністю деякі, в тому числі авторитетні, міжнародні видання нехтують здоровим глуздом і серйозним ставленням до відбору інформації для своїх публікацій".

МЗС зазначає, що так званих "ядерних боєприпасів у валізах" на момент дезінтеграції СРСР на території України взагалі не зберігалося, і така ядерна зброя ніколи не переходила під контроль України.

"Що стосується ядерної зброї колишнього СРСР, слід ще раз підтвердити, що, виконуючи зобов’язання за двосторонньою Угодою з Російською Федерацією про порядок переміщення ядерних боєприпасів з території України на центральні передзаводські бази Російської Федерації з метою їх розукомплектування та знищення від 11 квітня 1992 року, Україна ще в травні 1992 року забезпечила виведення до Російської Федерації усіх тактичних ядерних боєприпасів", - говориться в коментарі.

"1 червня 1996 року завершився процес вивезення з території України до РФ стратегічних ядерних боєприпасів. Таким чином, Україна своєчасно та повністю виконала свої зобов’язання стосовно ядерної зброї, що була успадкована нею від колишнього СРСР", - наголошує МЗС.

В коментарі відзначається, що у ході україно-російських консультацій у липні минулого року з питань виконання двосторонніх Угод щодо ліквідації ядерних боєзарядів, вивезених з території України, російська сторона підтвердила, що всі ядерні тактичні та стратегічні боєприпаси вивезені з України і ліквідовані на відповідних підприємствах Російської Федерації під наглядом українських спостерігачів.

У коментарі МЗС також наголошує на тому факті, що у Міністерстві оборони колишнього СРСР існувала "жорстка потрійна система контролю пономерного обліку й наявності ядерних боєприпасів", яка в подальшому була успадкована 12-м Головним управлінням Міністерства оборони Російської Федерації.

По завершенню вивезення ядерних боєприпасів з території України спільною комісією Міноборони України та Міноборони Росії був здійснений пономерний облік вивезених ядерних боєприпасів та були перевірені сховища, де такі боєприпаси зберігалися, говориться в коментарі.

"Україна сумлінно дотримується своїх зобов’язань за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ). Весь ядерний матеріал, який знаходиться на території нашої держави, перебуває під постійним та ефективним міжнародним контролем відповідно до положень Угоди між Україною і МАГАТЕ про застосування гарантій у зв’язку з ДНЯЗ", - наголошується в коментарі.

Як відомо, у понеділок інформаційні агентства з посиланням на арабську газету "Аль Хайят" повідомили про те, що екстремістська організація "Аль Каїда" володіє ядерною зброєю, придбаною в України в 1998 році.

Читайте також:

УКРАЇНА ПРОДАВАЛА ЯДЕРНУ ЗБРОЮ "АЛЬ КАЇДІ"

БУШ НАПИСАВ КУЧМІ ПРО ЯДЕРНУ ЗБРОЮ

Як Україна "продавала" ядерну зброю "Аль Каїді"


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування