Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КУЧМА ПОЛЕТІВ ДО ПУТІНА. ТОЙ БУДЕ ВИМАГАТИ РЕВЕРСУ "ОДЕСА-БРОДИ"

Середа, 17 березня 2004, 12:13
Президент України Леонід Кучма в середу відправився з дводенним робочим візитом у Москву, де зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним.

Про це повідомляє прес-служба глави української держави. Планується, що сторони обговорять питання двостороннього співробітництва.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", зустріч двох президентів відбудеться в резиденції глави російської держави "Ново-Огарьово".

Кучму супроводжують глава адміністрації президента Віктор Медведчук, перший помічник президента Сергій Льовочкін. Разом із ним у Москву на одному літаку вилетів посол РФ в Україні Віктор Чорномирдін.

У четвер відбудеться робочий сніданок Кучми з прем'єр-міністром Росії Михайлом Фрадковим.

Слід відзначити, що російська газета "Коммерсантъ" написала про візит Кучми в Москву в номері за середу, у той час як у прес-службі президента України цю інформацію до обіду не могли підтвердити.

Як стало відомо "Коммерсантъ", сторони планують обговорити ряд спірних питань, що включені до порядку денного на вимогу української й російської сторін.

Так, Путін має намір переконати Кучму виконати свою обіцянку про випуск підприємством "Нафтогаз України" єврооблігацій і передачі їх "Газпрому" для врегулювання заборгованості України за постачання газу, що складає понад $1,5 млрд.

Інше питання зі списку російських пріоритетів стосується нафтопроводу "Одеса-Броди". Оскільки поки цей нафтопровід простоює, Москва пропонує почати прокачування російської нафти у зворотному напрямку: із Бродів в Одесу, а уже відтіля доставляти танкерами в будь-яку точку світу.

Володимир Путін має намір також дати новий імпульс переговорам про морський кордон між Росією й Україною (їх черговий раунд запланований на 25-26 березня в Києві).

Поки Київ відмовляється від пропозицій Москви по спільній експлуатації Азово-Керченської акваторії. Україна наполягає на тому, щоб кордон був проведений по серединній лінії, однак у цьому випадку практично всі судноплавні шляхи виявляться у внутрішніх українських водах, і Росії доведеться платити за їх використання.

Говорячи про вимоги України, "Коммерсантъ" відзначає, що вони стосуються поховання запасів радянської хімічної зброї під час і після Великої Вітчизняної війни на дні Чорного й Азовського морів. За інформацією з українських джерел, секретні документи, що підтверджують це, зберігаються в закритих російських архівах.

Очікується, що Леонід Кучма звернеться до Володимира Путіна з проханням надати ці документи українській стороні. "Це дражливе питання: адже якщо ці дані відповідають дійсності, Київ цілком може зажадати від Росії як правонаступниці СРСР відшкодувати збитки за заподіяні та потенційні екологічні й інші збитки", – відзначає "Коммерсантъ".

Кучма має намір також підняти питання про повернення Україні фресок Михайлівського Золотоверхого собору. Деякі з цих них були передані Україні в 2001 році, інші дотепер числяться за Ермітажем.

Як стало відомо "Коммерсантъ", Мінкультури Росії рекомендувало частково задовольнити це прохання України, але попросити натомість повернути деякі художні цінності з числа належних Російському музеєві, які нині зберігаються в Україні.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування