МОСКВА ОБУРЕНА, що Україна пустила до себе НАТО

Субота, 20 березня 2004, 15:55
У Москві стурбовані недавнім рішенням офіційного Києва надати територію України для проведення операцій НАТО без узгодження з російською стороною.

"Готовність української сторони до використання своєї території для будь-яких операцій НАТО без узгодження з російською стороною не відповідає духу статті 6 Великого Договору, який передбачає, зокрема, що жодна зі сторін не допустить, щоб її територія була використана на шкоду безпеки іншої сторони", – заявило у суботу джерело в МЗС Росії.

"Особливу стурбованість викликає та обставина, що в Меморандумі декларується підтримка Україною будь-яких операцій НАТО, у тому числі без санкції Ради Безпеки ООН", – сказав співрозмовник агентства.

"Сподіваємося, що в Києві врахують це занепокоєння при вибудовуванні своїх відносин з НАТО", – відзначило джерело.

Росію пов'язують з Україною двосторонні зобов'язання, у тому числі військово-політичні, зафіксовані, зокрема, у Договорі про дружбу, співробітництво і партнерство між Російською Федерацією й Україною від 31 травня 1997 року, сказав співрозмовник агентства.

17 березня Верховна Рада України ратифікувала меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом міністрів України і штабом Верховного головнокомандуючого об'єднаних збройних сил НАТО на Атлантиці і штабом Верховного головнокомандувача об'єднаних збройних сил НАТО в Європі щодо забезпечення підтримки операцій НАТО з боку України.

Як випливає з меморандуму, зобов'язання по ньому української сторони передбачає можливість швидкого допуску сил НАТО на територію України для проведення різних операцій, включаючи повітряні й військово-морські. При цьому українська сторона зобов'язується надавати підтримку силам, що беруть участь в операціях НАТО, використовуючи всі можливі засоби.

Інтерфакс-Україна.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News