Росія більше не боїться допуску НАТО в Україну

Вівторок, 13 квітня 2004, 15:50
Прийняття Україною меморандуму про допомогу НАТО навряд вплине на двосторонні відносини між Москвою і Києвом, заявив на прес-конференції глава МЗС РФ Сергій Лавров.

"Навряд епізоди можуть впливати на розвиток наших відносин", – сказав російський міністр.

За словами Лаврова, під час обговорення питань безпеки і стабільності в Європі на російсько-українських переговорах зачіпалися відносини між Росією і НАТО, з Україною і НАТО, відносини цих країн з Євросоюзом і в цілому взаємодія на європейському просторі.

"Ми домовилися, що ці питання кожен з нас буде вирішувати в транспарентному режимі на основі взаємного інформування, взаємних консультацій", – підкреслив Лавров.

"Це відображає рівень наших відносин", – сказав міністр.

У свою чергу глава МЗС України Костянтин Грищенко підкреслив, що "питання про меморандум саме по собі не варте тієї уваги, яка йому приділяється".

"Між нами є розуміння на рівні міністрів, що при всій схожості підходів з багатьох ключових питань між нашими країнами є питання, де є розбіжності. У цьому немає ніякої трагедії", – підкреслив Грищенко.

"Я завжди говорю, що потрібно з повагою ставитися до тих підходів іншої сторони, які не збігаються з нашими. Ми розраховуємо на таке ж ставлення інших країн", – додав він.

За словами Грищенка, меморандум вирішує технічні питання доставки на територію України підрозділів країн НАТО для проведення навчань.

"Ми розраховуємо, що такі навчання, як це було і раніше, будуть проходити за участю російської сторони", – сказав він.

"У цьому випадку ці навчання будуть прийнятні і важливі для виконання задач, які стоять перед нами", – відзначив він.

У той же час заступник міністра закордонних справ Росії Володимир Чижов вважає, що цей меморандум "суперечить Декларації про державний суверенітет 1990 року, де закріплено позаблоковий статус України".

Така думка він висловив в інтерв'ю газеті "Нові Звістки".

Чижов також визнав, що меморандум передбачає, що "для переміщення військ і озброєнь НАТО по території України в кожному конкретному випадку потрібен особливий дозвіл Києва".

"Тобто ні про який вільний рух по берегах Дніпра і Чорномор'я мова не йде", – уточнив він.

"Проте ми уважно стежимо за цією ситуацією і бачимо, що Україна йде далі у своїх відносинах з НАТО, ніж інші країни, що підписали у свій час угоду про "Партнерство заради миру", – відзначив заступник міністра.

РІА "Новини"

Читайте також:

Кучма впустив в Україну НАТО

НАТО: ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ БУДЕ ЗАЛЕЖАТИ ВІД ЇЇ "ПОЛІТИЧНОЇ ВІДДАНОСТІ"

Через політику невідомо, чи почне Україна в Стамбулі шлях до НАТО

ТЕПЕР ВЖЕ НАТО ПРОСИТЬ УКРАЇНУ ПРИПИНИТИ ВІЙНУ З ДЕМОКРАТІЄЮ

США ПРИГРОЗИЛИ НЕ БРАТИ УКРАЇНУ В НАТО І ЗАКРИТИ В'ЇЗД ДЛЯ ЧИНОВНИКІВ-БАНДИТІВ

Перспектива вступу України до НАТО – питання політичне


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування