Рада Європи: Вибори в Мукачевому – репетиція виборів президента

Середа, 21 квітня 2004, 09:52
Події, які відбували навколо виборів мера у Мукачевому, можуть мати своє повторення під час виборів президента України у жовтні 2004 року.

Про це ідеться у заяві Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи з приводу виборів у Мукачевому, на яких представники організації були присутні як спостерігачі.

"Остання стадія виборчої кампанії нагадувала сумну генеральну репетицію майбутніх президентських виборів, де дві основні групи інтересів ведуть гостру боротьбу за владу та, переважно, забувають про місцеві інтереси", – сказано в заяві.

У заяві зазначається, що події, які призвели до повторних виборів, та загальна політична ситуація в Мукачевому "не створювали необхідних умов для проведення вільних та справедливих виборів".

Представники Ради Європи відзначають "неправомірне втручання органів влади вищого рівня та правоохоронних органів", суперечливі рішення різних судів "з нечіткою юрисдикцією", спроби зняти з реєстрації кандидатів "за необґрунтованими підставами".

Також спостерігачі від Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи зафіксували "явну політичну упередженість ЗМІ та втягнення сумнівних бізнес-інтересів", що "суттєво дискредитували виборчий процес та підірвали громадську довіру в демократичні інституції".

У заяві також відзначається порушення в день виборів: обмеження доступу спостерігачів на окремі дільниці та додавання незвично великої кількості імен до додаткових списків виборців.

"Були випадки залякування та спроби підкупу виборців у деяких виборчих дільницях. Ці події затьмарили добру роботу, здійснену більшістю дільничних комісій", – сказано в заяві.

"Справжні місцеві вибори повинні передбачати, що виборці обирають своїх представників та лідерів на основі демократичної конкуренції місцевих політичних платформ. На жаль, цього не було у випадку виборів у Мукачевому", – зазначив Джозеф Борг, керівник делегації Конгресу.

Як відомо, у своїй останній резолюції "Політична криза в Україні" ПАРЄ висловила стурбованість подіями в Мукачевому навколо виборів мера та закликала вирішити цю проблему відповідно до законодавства України.

ПАРЄ також рекомендувала Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи здійснити спостережну місію під час майбутніх виборів мера в місті Мукачевому "для того, щоб вони пройшли вільно та неупереджено".



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування