АЗАРОВ: УКРАЇНА СКОРИГУВАЛА КУРС ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ

Понеділок, 26 квітня 2004, 16:15
Перший віце-прем'єр-міністр України Микола Азаров вважає, що курс на євроінтеграцію України не рівнозначний вступові в Євросоюз.

Таку думку він висловив у статті газеті "Бізнес", що вийшла у понеділок.

"Україна довго й наполегливо прагнула одержати план приєднання до ЄС, а союз настільки ж довго уникав вирішення цього питання", – відзначив Азаров.

"Тому ми скоригували свої пріоритети: незмінний курс на євроінтеграцію України зовсім не рівнозначний вступові в Євросоюз", – підкреслив він.

"Ми зосередилися не на вступі, а на створенні в Україні економічних, соціальних і правових стандартів, що дозволять не проситися до ЄС, а спокійно вирішувати – чи вступати, чи ні", – сказав Азаров.

Коментуючи свою участь у щорічних зборах Європейського Банку реконструкції й розвитку, Азаров відзначив, що "у ділових колах уже сьогодні хочуть чітко усвідомити, які правила ведення бізнесу будуть обговорені Україною і ЄС".

"Із зустрічей і переговорів під час зборів ЄБРР я виніс одне переконання: до України вже не придивляються і не прицінюються. Україну хочуть "включати в бізнес-плани", – сказав віце-прем'єр, додавши, що Україну "напівжартома-напівсерйозно порівнювали з "азіатськими тиграми" і Китаєм".

Він також підкреслив, що "майже всі національні делегації", з якими вони зустрічалися в Лондоні ("у першу чергу з країн "великої сімки"), підтверджували сприяння вступові України до СОТ.

"Отже, мабуть, що Україна – досить "інвестоємна" держава. Очевидно, що багато європейських корпорацій подумують про переміщення капіталів на кордони Євросоюзу. Упевнений, що після нинішніх зборів ЄБРР європейські інвестори будуть діяти енергійніше", – сказав він.

Азаров також відзначив, що майже на всіх зустрічах піднімалося питання про політичні ризики в зв'язку з президентськими виборами в Україні.

"Я повторював, що політичних ризиків для інвесторів нема. Ризик є для певних представників української політичної еліти, але це природно в демократіях. При цьому жодна з еліт не думає про зміну економічного курсу, про відмову від ринкових принципів", – сказав віце-прем'єр.

"Уряд поставив перед собою мету максимально убезпечити економіку від "політичного втручання", – сказав він, додавши, що у випадку існування політичного впливу на бізнес потрібно звертатися прямо до уряду, і "він береться захищати права інвесторів у досудовому порядку".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування