ЧАЛИЙ: УКРАЇНА ЗАЗНАЛА ФІАСКО, ІНТЕГРУЮЧИСЬ В ЄС ЗА МОДЕЛЛЮ ПОЛЬЩІ

Понеділок, 26 квітня 2004, 16:46
Перший заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий говорить про провал спроб України пройти шлях євроінтеграції за польським зразком.

В інтерв'ю газеті "Бізнес" Чалий сказав, що в останні роки Україна прагнула повторити "успішний досвід" Польщі в євроінтеграції, використовуючи інструмент угод про асоціації європейського типу з ЄС.

"Сьогодні очевидно, що не тільки і не стільки з нашої вини перспективи реалізації такої стратегії виглядають досить примарно", – сказав Чалий.

"Виходить, нам треба шукати інших шляхів та форм. Наприклад, досвід євроінтеграційної політики, яку обрали Швейцарія, Норвегія й Ісландія", – заявив Чалий.

Він відзначив, що ці країни "безперечно" є частиною інтегрованої Європи, але в той же час вони не входять у ЄС і не ставлять перед собою такої мети, "переслідуючи свої національні інтереси".

"Україна після розширення ЄС і НАТО виявиться в принципово новій геополітичній і геоекономічній ситуації. Це диктує необхідність пошуку нової моделі нашої євроінтеграційної стратегії", – заявив він.

За його словами, оскільки "заручини" України і ЄС не відбулися, "наші відносини з ЄС сьогодні й у найближчому майбутньому будуть регулюватися нормами міжнародного права".

На думку Чалого, це дасть велику свободу дій Україні і дозволить "більш жорстко й егоїстично відстоювати свої інтереси в Брюсселі".

"Зараз можна остаточно заявити, що епоха євроромантизму в наших відносинах з ЄС закінчилася", – підкреслив Чалий.

"Майбутній діалог повинен відбуватися на принципах реалізму й прагматизму, у першу чергу, в торгово-економічних відносинах. Вести такий діалог надзвичайно складно", – додав він.

"Брюссель, що закликає нас до солідарності, займає дуже егоїстичні і часом навіть дискримінаційні позиції, коли мова заходить про питання доступу на ринок ЄС або про надання Україні статусу країни з ринковою економікою", – пояснив Чалий.

Але Україна "не опускає руки" – за його словами, "активно" працює місія України при ЄС.

Чалий також бачить позитив для України у вступі в ЄС 10 нових країн: "Вони одержать право самостійного голосу і не будуть зв'язані статусом країни-кандидата, що певною мірою обмежувало їх активність щодо України".

"Польща, Угорщина, Словаччина, країни Балтії, а надалі і Румунія будуть зацікавлені в більшій увазі ЄС до України. Насамперед, виходячи з власних національних інтересів", – пояснив Чалий.

Він упевнений, що після появи спільного кордону між ЄС і Україною різко зросте значення співробітництва.

"Україна є й залишатиметься ключовою країною в загальноєвропейській системі безпеки. У середньостроковій перспективі ми будемо зберігати монопольне становище в області транзиту енергоресурсів із Росії й Азії в ЄС. Нарешті, у перспективі зберегти європейську ідентичність без України старій Європі буде вкрай складно", – пояснив він.

Читайте також:

АЗАРОВ: УКРАЇНА СКОРИГУВАЛА КУРС ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News