Українізація ТБ перенесена на початок 2005 року

Середа, 28 квітня 2004, 18:36
Більшість членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення підтримали перенесення на початок 2005 року строк введення в дію рішення Нацради, що стосується стовідсоткового мовлення державною мовою для нових ліцензіатів.

Як стало відомо, на засіданні Нацради в середу було вирішено перенести на 1 січня 2005 року введення в дію "Рекомендацій щодо визначення мови програм і передач у програмних концепціях телерадіоорганізацій, що ведуть мовлення на території України або претендують на одержання ліцензії".

Таке рішення ухвалено сімома голосами, утримався заступник голови Нацради Віталій Шевченко.

Рішення, як відзначається в протоколі Нацради, ухвалено "з урахуванням численних звернень телерадіоорганізацій України, державних і суспільних органів, і беручи до уваги те, що творча і господарська діяльність телерадіоорганізацій базується на перспективному довгостроковому плануванні, і бажаючи уникнути надмірної політизації рішень Нацради, використання їх в інтересах різних політичних груп при проведенні передвиборної президентської кампанії".

Нацрада також вирішила до 1 жовтня 2004 року провести незалежну юридичну експертизу рішення Нацради від 14 квітня поточного року.

Протокол засідання Нацради з вказаним рішенням підписали сім членів, крім Шевченка. Як стало відомо, рішення Нацради може набути чинності лише за підтримки його всіма членами цього органу.

Як повідомлялося, 14 квітня Нацрада ухвалила рішення "Про виконання законодавства України про мову телепередач і програм", відповідно до якого з 19 квітня всі претенденти на одержання ліцензій повинні зазначати в них віщання тільки українською мовою.

Місцеві ТРО мають можливість регулювати мовну ситуацію в ефірі на прохання громад нацменшин, що проживають у тому або іншому регіоні, на підставі даних останнього перепису населення або шляхом внесення звернення до Нацради. Нацрада готова врахувати побажання таких ТРО і внести відповідні зміни до ліцензій стосовно частки мовлення іншими мовами (у місцях компактного проживання нацменшин).

Рішення Нацради розкритикував президент України Леонід Кучма. На його думку, рішення Нацради про 100% телерадіомовлення державною мовою не сприяє популяризації української мови. Глава держави також заявив, що в нього є юридичний висновок про неконституційність такого рішення.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Кучма проти, щоб все ТБ заговорило тільки українською. Хоча його дружина вже потроху розмовляє

КУЧМА НАЗИВАЄ УКРАЇНІЗАЦІЮ ТБ НЕКОНСТИТУЦІЙНОЮ

Держдума написала Верховній Раді, що незадоволена допуском НАТО до України й українізацією ТБ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування