Лауреат "Оскара" відмовився від російської нагороди, бо він українець

Субота, 12 червня 2004, 14:13
Відомий американський теле- та кіноактор Джек Паланс відмовився прийняти нагороду на фестивалі російських фільмів у Голівуді, і ще й залишив залу на знак протесту, заявивши "Я українець, а не росіянин!".

Про це повідомляє Українська служба Бі-Бі-Сі

Паланc разом з іншим американським актором Дастіном Гофманом мав би отримати звання народного артиста Росії. І от коли справа дійшла до нагород, Паланс, уроджений Палагнюк, вийшовши на сцену, заявив, що має враження, що потрапив кудись не туди.

Паланс дещо ніяково сказав, що має враження, що перебуває на фестивалі російських фільмів за якоюсь помилкою, додавши, втім, що вважає російське кіно цікавим.

Але щодо нагороди російського уряду актор сказав, що не має нічого спільного ані з Росією, ані з російським кіно.

"Я - українець, а не росіянин, отож я дуже вибачаюсь, я просто трохи не у своїй тарілці. Тож буде краще, якщо я і мої друзі просто звідси підемо", - наголосив Паланс.

Контрастом до позиції Джека Паланса стала промова на прийняття російської нагороди Дастіном Гофманом, який сказав, що його предки походять з "російського міста Київ", і він вдячний за це російському народові.

Одразу ж після цього очолювана Джеком Палансом Голлівудська митецька фундація оприлюднила заяву, у якій зазначалося, що подібні географічні новини у виконанні Дастіна Гофмана не є, можливо, цілком його провиною.

Фундація Джека Паланса заявила, що це досить печально, що пан Гофман навіть не знає достеменно історії власної родини, але його незнання підставових фактів шокує.

На додаток у заяві фундації зазначається про те, що Дастін Гофман, можливо, того не бажаючи, надає свої послуги до приниження українців та й самого себе, приймаючи нагороду на фестивалі, на якому демонструється "глибоко образливий та расистський фільм 72 метри" російського виробництва.

Тут мається на увазі стрічка Владіміра Хотіненко "72 метри", у якому, на думку критиків, українців показано як тупуватих блазнів, і щодо них вживаються образливі терміни.

У фільмі група російських моряків нібито відмовляється прийняти присягу на вірність Україні і захоплює підводний човен, відганяючи його до Росії.

Заява Голлівудської митецької фундації підсумовує, що останній прикрий випадок свідчить про подальшу російську експансію щодо України з усіх кутів - військового, промислового, економічного, релігійного та культурного.

Джек Паланс відмовився прийняти російську нагороду навіть приватно. Американський актор також не був на перегляді стрічки 72 метри.


Джек Паланс (Володимир Палагнюк), американський актор українського походження. Паланс отримав Оскара 1991 року. Лауреат премії "Оскар" ("Міські ошуканці" [1991]; "Кіборг 2", "Ігри патріотів", "Легенди Заходу", "Танго і Кеш", "Бетмен", "Молоді пістолети", "Легіон проклятих", "Аустерліц").

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування