Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МІЛІЦІЯ РОЗІГНАЛА ПРОТЕСТ СТУДЕНТІВ ІЗ СУМ, ЯКІ НЕ ХОТІЛИ ІТИ ПІД СДПУ(О)

Неділя, 1 серпня 2004, 17:51
15 осіб вирушили у похід на Київ в рамках акції протесту сумських студентів, які вимагають скасування рішення про об'єднання трьох вузів під керівництвом ректора-депутата з СДПУ(о) Сергія Царенка.

Як повідомляє інформцентр Студентського спротиву, похід довелося розпочати без розголосу, оскільки в ніч на неділю на студентське містечко було вчинено рейд міліції.

Станом на обід неділі затримано 13 осіб-учасників акції студентського спротиву – трьох сумчан та 10 людей з інших регіонів – активiстiв громадянської кампанiї "ПОРА!" i громадської органiзацiї УНА-УНСО.

Цi прибулi з iнших мiст активiсти мали забезпечити супровiд студентiв на всьому маршрутi Суми-Київ та безпеку вiд провокацiй.

Двох людей з інших міст притягнуто до адміністративної відповідальності; за наказом начальника відділу їх будуть тримати за ґратами 3 доби. Які звинувачення висунуто, точно не відомо – міліція про це не повідомляє.

Як зазначає інформцентр Студентського спротиву, масові арешти мешканцiв наметового мiстечка почалися близько 2.20 ночi.

Основними учасниками нiчних затримань стали Зарiчний та Ковпаковський райвiддiли мiлiцiї управління МВС України в Сумськiй областi.

Затриманих звинувачують в злiснiй непокорi мiлiцiї, зберiганнi холодної зброї, учбових гранат i... наркотикiв!

О 10 годинi ранку вiдбулося пiкетування Ковпаковського райвiддiлу мiлiцiя, в якому взяли участь бiльше 2 000 сумчан. В це же час приблизно 100 правоохоронцiв здiйнили спробу остаточно знести наметове мiстечко, але студенти, якi швидко пiдтяглися до мiсця подiй, завадили погрому.

Пiсля того вiдбувалося ще декiлька масових пiкетувань Кавпаковського райвiддлу мiлiцiї, Сумського мiського i обласного управлiння МВС з вимогою звiльнити затриманих. З усiєї України громадськi органiзацiї, народнi депутати i свiдомi громадяни додзвонюються до вiддiлкiв мiлiцiї в Сумах, щоб поцiкавитись долею затриманих.

Як повідомляє інформцентр Студентського спротиву, "своїми дiями правоохоронцi брутально завадили пiшому походу студентiв з Сум на Київ, який мав розпочатися 1 серпня об 11 годинi ранку".

Показово те, що до вчорашнього дня правоохоронцi не виявляли жодної зацiкавленостi наметовим мiстечком i вiдкрито вiдмовлялися його захищати вiд постiйних провокацiй i хiмiчних атак.

Працiвники МВС не робили нiчого, щоб захистити правопорядок, аж поки не настав день виходу студентiв у пiший похiд.

У неділю виступила із заявою Коаліція молоді "Наша Україна", яка висловила "рішучий протест проти бандитських дій влади, що сталися у Сумах".

"Головна мета фізичного й морального терору проти молоді – зірвати похід на Київ сумських студентів, які протестують проти ліквідації їхніх університетів", - зазначається в заяві.

Коаліція молоді "Наша Україна", що об’єднує 29 організацій, заявляє "про цілковиту солідарність з сумськими студентами, які, незважаючи на арешти й погроми, розпочали запланований похід на Київ". "Наші активісти надаватимуть усебічну підтримку учасниками цього походу в усіх областях та районах, через які проляже його маршрут", - ідеться в заяві.

"Українська Правда"

Читайте також:

Ні "совокуплєнію" вузів! Сумські студенти вирушають походом на Київ



"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування