Виступ Ющенка: Хочу ще раз попередити бандитів при владі – не грайтеся з вогнем

Субота, 23 жовтня 2004, 18:05
Виступ кандидата в президенти Віктора Ющенка на мітингу перед Центральною виборчою комісією 23 жовтня 2004 року.

Аудіо виступу можна прослухати ТУТ



Дорогі друзі! Шановна громадо! Дорогі кияни! Дорогі гості!

Дорога кожна людина, яка прийшла на цей мітинг.

Як важливо сьогодні пам’ятати, що дорога кожного із вас була окроплена не однією краплею поту щоб сьогодні бути у Києві. Я знаю що ви пережили занадто багато перешкод, щоб бути сьогодні на цьому майдані.

Але що важливо? Я дивлюся на десятки тисяч пар очей, мені тепло і затишно шановні друзі, що сьогодні, можливо, в саму лиху годину моєї країни, моєї нації, ви демонструєте одну унікальну річ – своєю присутністю тут, тим, що ви є на цьому мітингу, на цьому майдані. ви засвідчуєте, що ми з вами живемо не в часи страху, а в часи людської, громадянської мужності.

І тому я хочу аплодувати кожному з вас, хто пройшов ці путі, митарства, хто сьогодні в Києві, хто демонструє, що ми обираємо нову Україну і нову українську владу, що ми маємо громадську позицію. Спасибі Вам за це. Я вам аплодую і моя велика вам вдячність.
Для мене велике щастя знову бути з Вами. 4 липня ми разом починали тут виборчу ходу якраз із цього майдану, якраз із цієї площі. Тоді я прийняв рішення. До вас і до всієї України були звернені мої слова: "Я іду у Президенти! Я виграю вибори! В мене немає сумніву. В цьому не сумнівається жодна моя клітина. Це буде перемога нас усіх!"

Ми разом понесли ці слова до людей. Їх почули мільйони і мільйони українців. Наші сьогоднішні слова лунають всенародним голосом.

Наближається 31 жовтня - вирішальний день. Ми – готові.

Ми кажемо усім: народ зробив свій вибір. Це – його право.

Ми вимагаємо чесних виборів. Народ змусить визнати його вибір.

Ми даємо відповідь долі, що стукає практично у кожну нашу оселю, у кожний наш дім. Вона питає в кожного: яку дорогу ти обираєш?

На одній дорозі те, що в нас було і те, що в нас є – бідність, беззаконня, незахищеність всіх і кожного. Все це було. Все це набридло.

На іншій дорозі – свобода, повага до людської гідності, повага до влади. Бо ту владу вже ніхто не буде боятися – її будуть поважати. Достаток і справедливість у кожному домі.. Це – наше майбутнє. Це – наш вибір.

Наш вибір – це підтвердження волі до свободи і справедливості. Це продовження вибору, того, що зробив наш народ і наша нація у 1991 році. І сьогодні, через віки, я переконаний, що для нас повчально звучать слова великого гетьмана Богдана Зиновія Хмельницького: "Такої доброї нагоди, щоб кожний на всій Україні користувався вольностями, ще ніколи не було". Таке відчуття, що це було сказано 350 років назад якраз про сьогоднішній день.

У нас є все для достатку, свободи і справедливості, шановні друзі. Нам потрібна лише нова влада, яка здатна відкрити дорогу в майбутнє.

У Національному Банку, в Кабінеті Міністрів, у Верховній Раді я працював чесно, сумлінно і професійно. Мені не соромно дивитися людям в очі.

Присягаю – я буду гідним вашої високої довіри. Я знаю свій обов’язок. Ми – разом і ми обов’язково переможемо.

Дорогі друзі, 31 жовтня ми хочемо утвердити свій вибір, при чому, у мирі і спокої. Це – наше право. Ми вимагаємо його забезпечити.

Нинішня влада давно політичне змагання програла. Вона давно втратила підтримку громадян і своєї нації. В агонії влада шукає способів зберегти себе і все, що нею награбоване.

Одним з її сценаріїв була так звана політреформа. Безумовно, режим задумав її виключно для свого збереження. Але ні для ніякої демократичної трансформації нашого суспільства. Тому, перший її етап заключався в тому, як просто дати два з половиною роки додаткових повноважень Президенту Кучмі. Ми це заблокували в парламенті, бо це нечесно. Це не потрібно нації і державі для розвитку.

Тоді виникла інша ідея, іншої реформи політичної – в другому її сценарії. Як зробити так, щоб Президента України обирали непрямим голосуванням – не всенародно, а 300 народних депутатів у стінах парламенту. Ми заблокували і це незаконне рішення.

З’явилася і третя версія політичної реформи, яка ставила за мету, за декілька днів до президентських виборів повноваження Президента передати прем’єр-міністрові України. І в листопаді місяці щоб ця країна мала нового прем’єр-міністра х повноваженнями президента. Безумовно, прізвище якого – Кучма Леонід Данилович. І це не вдалося – ми зірвали всі незаконні наміри цієї влади. Ми зберегли право народу самому, без посередників, обирати владу.

Влада хоче купити голоси виборців сьогодні. Когось купують десяткою гривень добавлених до пенсії з першого вересня, причому з першого січня 2005 року жоден бюджет країни не передбачає утримання цього розміру пенсії, який установлений 1 вересня цього року для пенсіонерів. Що це є за політика? Що це є за шарлатанство?

Кого купують декількома гривнями заробітної плати, декількома гривнями стипендії, когось намагаються купити кілограмом гречки, кілограмом цукру чи пляшкою горілки. Крадуть мільярди, а кидають копійки. Ціна жадібності – це кризи. Цей уряд продукує їх регулярно: чи то зернова, чи то хлібна, чи то паливна, тепер новий сплеск цін на продукти харчування. І потім знову на порозі нова інфляція, про яку ми вже давно забули.

Нам потрібні не крихти зі столу олігархів, а гарантії достатку для 47 мільйонів українців. Людина має ввечері жити краще, краще ніж вранці. На це повинна працювати держава, її економіка, Уряд і, безумовно, соціальний бюджет. Це - наша відповідь. І так буде!

Влада хоче нас осліпити і оглушити. Телебачення отруює через ICTV, "1+1", "Інтер", так званий Державний канал УТ-1, отруює людей брехнею. За чесні новини закривають 5-й, закривають в Донецьку, закривають в Києві, закривають по всій Україні. Єдиний канал, який не працює за темниками. В країні безжально знищується свобода слова. Але владі не вдасться обдурити народ. Правду не приховати.

Влада хоче нас розколоти. Нас ділять на "східняків" і "західняків". Нас ділять на перший, на другий і на третій сорт громадян. Ділять церквою, ділять вірою, ділять мовою. З плакатів і з екранів брата підбурюють на брата.

Не вийде! Ми – єдиний український народ. Ми разом і ми знаємо, що наш вибір зміцнить нашу українську єдність!

З наближенням дня виборів стає все очевиднішим – усі зусилля влади марні. Нас не купити, не обдурити і не розколоти. Кандидат від влади не має жодних шансів на чесну перемогу.

Тепер режим хоче нав’язати громадянам України силовий сценарій. Нас залякують силою.

Ми до землі вклоняємося ветеранам за їх безсмертний подвиг. Але стягування армійських підрозділів і внутрішніх військ до столиці не має нічого спільного з пошаною до визволителів України. Нацьковування солдат і міліціонерів на співгромадян не має нічого спільного з підтриманням порядку у столиці і містах України.

Правоохоронні органи хочуть перетворити на машину для терору і провокацій. Щоб залякати батьків, взялися за наших дітей. За сфабрикованими звинуваченнями їх кидають за грати, викликають на допити, виключають з українських університетів.

Ми знаємо, що у високих кабінетах задумуються терористичні акти на Сході України. Ми попереджували про це вчора з трибуни Верховної Ради України. Акти, які будуть приписані молодіжним організаціям, нашим дітям, або просто так званим "націоналістам".

Все це робиться, шановні друзі, щоб посіяти в наших душах слабкість, страх і зневіру. Режим сподівається знову погнати народ у минуле, як отару овець.

Але тисячі фактів опору говорять – влада знову прорахувалася. Наше багатотисячне зібрання на цій площі – найкраще свідчення нашої волі змінити життя в Україні на краще.

Ми – громадяни України, не будемо сидіти і чекати, поки нам оголосять сфальсифіковані результати виборів. Нехай бандити на це не сподіваються. Ми відстоїмо кожен наш голос. Ми відстоїмо наш вибір.

Ми зробили все, щоб не допустити фальсифікації. Ми знайшли спільну мову з політичними партнерами, з відповідальними політичними силами. Ми створимо уряд народної довіри. Я підкреслюю – там будуть представники різних політичних сил. За чесні вибори – Верховна Рада України. Наш вибір будуть захищати усі, хто хоче добра Україні і її народу.

Але шановні любі мої друзі! Демократія міцна лише тоді, коли ліпиться мільйонами людських рук. У ці дні прикласти руки повинні всі: і праві, і ліві, і республіканці, і консерватори, і аграрії, і ліберали. Коли горить хата, не має значення, якого кольору відро підносять з водою.

Я звертаюся до кожного громадянина України. До всіх і до кожного окремо, шановні друзі..

Прийдіть на виборчі дільниці і проголосуйте так, як велить Вам Ваша совість. Розкажіть сусідові, родичеві, другові – що саме він обирає. Стукайте у всі двері. Прийти на вибори повинні всі. Знайте – кожен голос є вирішальним. Немає зайвого жодного голосу 31 жовтня.

Я, шановні друзі мої, переконаний – не зеки, не тюремна зона будуть визначати долю моєї країни і долю 47 мільйонів. Я переконаний, що 47 мільйонів чесних людей самі визначать яка влада буде після 31 жовтня в Україні, які ідеали вона буде розбудовувати.

Іще раз хочу сказати в зв’язку з цим – зрозумійте і передайте це рідним, близьким – кожний голос є вирішальним.

Ще раз перевірте списки на всіх виборчих дільницях. Особливо контролюйте видачу відкріпних посвідчень.

Зайдіть на свою виборчу дільницю. Перевірте – чи правильно там усе, що стосується вас, родини, будинку, округи. Адже спроби махінацій тривають.

Побачите будь-який обман – будь-ласка, не будьте спокійними, бийте на сполох. Повідомляйте про це Центральну виборчу комісію, місцеву виборчу комісію, спостерігачів, телефонуйте в наші регіональні і центральні штаби. Пам’ятайте – таргани і шахраї найбільше всього у цьому світі бояться світла.

Тому, шановні друзі, не одиниці, не десятки і не тисячі, а мільйони чесних і сумлінних людей, на дільницях, комісіях, просто учасники виборів, будуть протистояти порушенням закону, захищати ваш вибір. Станьте на захист і всі ви.

Повідомляйте про всі шахрайства і провокації. Знайте: той, хто на вулиці наливає горілку, б’є вітрину, громить виборчу дільницю, незалежно на Сході чи на Заході, на Півдні чи на Півночі – той провокатор. Він служить тим, хто хоче вкрасти ваш вибір.

31 жовтня стане для моєї нації великим днем. Присвятіть його вашому вибору. Не програмі КВН, не розважальній програмі по каналам "Інтер" і "1+1". Присвятіть його собі і Україні. Все цінне у нашому житті вимагає нашої пильної уваги, часу і зусиль. Зло перемагає тільки тоді, коли чесний люд бездіяльний.

У мить перемоги ми, шановні друзі, будемо разом. Прийдіть до дільниць, особливо, після їх закриття. Там буде відбуватися підрахунок голосів. Вимагайте, щоб протокол був вивішений якнайшвидше. Це – ваше законне право. Там, біля дільниць ви першими дізнаєтеся політичні результати виборів 31 жовтня. Ми проведемо паралельний підрахунок голосів по всій Україні.

Я звертаюся до всіх чесних і мудрих людей. До кожного з вас.

Серед вас є ті, хто симпатизує іншим кандидатам. Це – зрозуміло, наші цілі багато в чому співпадають. Але у нашій спільній боротьбі з владою не може бути формули десяти окремих перемог. Це формула поразки. Існує тільки одна формула – перемога єдиного кандидата і єдиного народу. Я вас прошу підтримати єдиного кандидата від опозиційних сил. Ми повинні у день голосування піднятися до цієї високої мети, можливо, найвищої мети, не заради особистих симпатій.

Шановні друзі! Я звертаюся до вірних усіх Церков і конфесій. Як і ви, у ці дні я молю Бога за Україну. Я прошу Його послати нам усім мудрість і силу, щоб протистояти неправді, яку сіє між нас нинішня влада. Наша віра приведе нас на сторону правди. Своїм вибором ми утвердимо добро на нашій землі.

Я звертаюся до працівників міліції, СБУ, прокуратури України. Вас примушують у день виборів працювати на бандитів. Не робіть цього, прошу!

Зранку ще раз прочитайте присягу, подивіться в очі своїх дітей і прослужіть цей день чесно, відповідно до закону. Назавтра вам не будуть віддавати накази ті, кому місце на нарах. Ми не віддамо Україну бандитам!

Я звертаюся до матерів і батьків, чиї сини сьогодні служать в українському війську. Вірю, що ви навчили їх поважати свій народ і захищати його. Нехай у цей день материнська любов і батьківська наука збереже солдата від біди. Я знаю, що влада готова кинути на барикади синів, тільки не своїх, чужих. Нехай ніхто з них не стане співучасником злочину. Конституційне право кожного – не виконувати злочинний наказ.

Я звертаюся до всіх, хто поважає освіту, науку і знання.

Я звертаюся до всіх, хто вірить у майбутнє України. Воно сьогодні у наших школах, університетах, лабораторіях, бібліотеках. Ця влада позбавляє нас майбутнього.

Всі ці десять років принижувався український вчитель, знищувалися наукові школи, по світах розходилися наші наукові кадри. "Сірість" при владі веде нас до занепаду.

Міліція нишпорить по Києво-Могилянській академії. Чотириста років тому польська сторожа не могла зайти туди без дозволу ректора – чужа влада поважала колиску нашої освіти. Нинішній режим оголосив відкриту війну інтелекту.

Я закликаю інтелект і совість нації: поведіть за собою люд, поведіть за собою народ!

У цей день всі наші учителі, викладачі, вчені, діячі культури повинні бути зі своїми учнями, і їх батьками. Ми разом у своєму виборі.

Я звертаюся до тисяч і тисяч чесних державних службовців. Мої дорогі колеги! Ваші знання та досвід – це фундамент оновлення держави. Ви потрібні чесними цій нації. Не дайте в день виборів заплямувати себе злочинами. Завтра ви будете служити тільки своїй країні.

Я звертаюся до журналістів. Мені, як і вам, болить приниження вашої професії. Мені болить від того, що від чесно сказаного журналістського слова журналіст може бути не просто викинутим зі своєї професії, йому можуть відрізати голову в цій країні. Ми відродимо Вашу професію. У цей день служіть свободі і правді. Підтримайте ваших колег у боротьбі проти заборони чесних новин і чесної інформації. Дайте людям почути правду. Будьте разом з народом.

Хочу ще раз попередити бандитів при владі – не грайтеся з вогнем. Не копайте яму! Перший, хто в неї попаде – це будете Ви. За кожний злочин, я даю слово, за кожний злочин, за переслідування кожної людини ви відповісте по закону. Прийде часу! Народ не простить тим, хто його волі протиставляє насильство.

Ми послідовно і рішуче будемо захищати наш вибір. Це – наше законне право. Ми будемо боротися за нього на кожній дільниці, в кожному окрузі, у кожному українському селі і в кожному українському місті.

І найголовніше. Я звертаюсь до усіх. Прийдіть на вибори впевненими. Прийдіть на вибори сильними, з гордо піднятими головами. Прийдіть на вибори мужніми, такими, як ми є сьогодні на цьому майдані. Ми – непереможна сила. Ми – сила народу. Наша перемога буде перемогою усіх нас.

Знайте: наступного дня наша країна стане іншою. Ваша воля відкриє перед кожним із нас нові шляхи, а перед Україною нове і велике майбутнє. І наступного дня, і через рік, і через десятки років ви будете з гордістю розповідати своїм дітям і внукам: "31 жовтня с сказав ТАК! Я використав свій історичний шанс. В нашій спільній перемозі є і моя особиста заслуга як виборця, як громадянина України".

Разом ми збудуємо з Вами Україну, якою будемо пишатися не тільки українець, а і весь світ.

Тому, слава кожному із Вас, хто присутній на цьому мітингу, слава Україні, і з Богом до перемоги!


Персональний сайт Ющенка

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування