Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США ВИНЕСЛИ КУЧМІ ОСТАННЄ ПОПЕРЕДЖЕННЯ. І ЗГАДАЛИ ПРО ОТРУЄННЯ ЮЩЕНКА

Вівторок, 5 жовтня 2004, 22:43
Нижня палата Конгресу США – Палата представників – ухвалила резолюцію з вимогою проведення чесних виборів в Україні.

Резолюцію представив на засіданні Палати голова комітету в міжнародних справах Генрі Хайд, повідомляє сайт "Брама".

Крім Хайда співавторами резолюції стали ще 26 депутатів Палати представників – всі члени урядової Республіканської партії. Серед них і Дана Рорабахер – автор резонансного законопроекту про санкції проти керівництва України.

Резолюція, ухвалена Палатою представників, "наполегливо радить владі України домагатися повністю прозорої виборчої процедури до, під час та після виборів президента в 2004".

У резолюції згадується необхідність рівного доступу кандидатів до мас-медіа, право свободно збиратися без "шантажу та залякування з боку місцевих чи загальнодержавних чиновників".

Також у резолюції Палата представників звертається до президента США "використати усі доступні уряду США дипломатичні та інші засоби", щоб влада України дотримувалася законів як під час виборів, так і до них.

Під час дебатів депутат Палати представників Джо Ен Девіс зазначила: "Останнім часом багато візитерів до України, у тому числі члени Палати, піднімали питання вільних і чесних виборів. Всіх їх запевняли і президент Кучми, і прем'єр Янукович, і міністр закордонних справ Грищенко, і спікер Литвин, що все буде зроблено для проведення чесних виборів. Я боюся, що в багатьох органах влади досі риторика не втілена в дію".

Депутат Векслер також розкритикував українську владу за недотримання слова: "Попри протести, висловлені на найвищому рівні урядом США і Конгресом щодо постійних манипуляцій та контролю над мас-медіа, це насильство не зменшується".

Депутат Сміт, який водночас очолює Хельсинську комісію Конгресу, сказав: "Без перебільшення, на Україну чекають критичні за важливістю вибори".

"Це вибір не лише між євро-атлантичною інтеграцією або реінтеграцією до колишнього радянського євразійського простору. Але і вибір, чи стане Україна європейською демократією як Польща чи Угорщина, або авторитарною системою, як Росія".

"На жаль, передвиборча ситуація в Україні дає величезні причини для занепокоєння", - сказав Сміт.

"Ми не повинні дивуватися, що чинний режим почав всеосяжну кампанію проти незалежної преси та опозиції, найостанніший приклад чого – дуже підозріле отруєння Віктора Ющенка", - додав він.

Як відомо, у липні аналогічну резолюції проголосувала верхня палата Конгресу – Сенат.

Читайте також:

Конгресу США пропонують ввести санкції проти Кучми, Януковича і всіх-всіх-всіх

СЕНАТ США ПРОГОЛОСУВАВ ЗАКЛИК ДО КУЧМИ І ЯНУКОВИЧА

Конгрес США просить Буша вплинути на Кучму. Не тільки дипломатично


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування