Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чорнуха проти Ющенка

Середа, 6 жовтня 2004, 23:36
Схоже, протягом останніх днів "Нашій Україні" вдалося частково зірвати одну із складових завершального етапу знищення Ющенка, який мав початися в ці передвиборчі тижні.

У суботу і вівторок ющенківці "накрили" дві точки, де масово виготовлялися або зберігалися плакати і агітки проти лідера "Нашої України". Але у середу історія могла набути несподіваного завершення – де вже команда Януковича виявилася б скривдженою, а "нашоукраїнці" – розбишаками.


 
 
Спочатку наприкінці минулого тижня депутати нагрянули у типографію "Новий друк", де виготовлялися антиющенківські листівки, шкільні щоденники з агітацією за Януковича та фото дівчат без білизни і з розсунутими ногами. Не встигла громадськість здивуватися, який цікавий бізнес у сина лідера НДП Валерія Пустовойтенка, та чи є зображення статевих органів порнографією, як грянув новий скандал.

У вівторок на території Виставкового центру, що знаходиться на балансі у Держуправління справами адміністрації президента, знайшли ціле море "чорнухи", яка сусідила із агітаційними плакатами "Раїса Богатирьова – за Януковича".

Оцінити точно число знайденої на складі №56 антиющенківської поліграфії неможливо. Депутати, присутні вночі на складі, називають 300 мільйонів екземплярів.

Представник Ющенка у ЦВК Юрій Ключковський заявив, що на складі 150 тон матеріалів вартістю в "сотні мільйонів доларів". Це при тому, що, як відомо, закон про вибори забороняє кандидату витрачати на себе більше 10 мільйонів гривень.

Зранку міліція взяла під охорону цей склад. Однак протягом ночі листівки і плакати рвалися "нашоукраїнцями", тож невідомо, що залишилося охоронцям.

 
Зразки знайдених на складі плакатів проти Ющенка
 
Як зазначив Ключковський, знайдене ними увечері вівторка на складі "лише залишки, оскільки основна частина продукції вже вивезена раніше у різні регіони". "У нас є ряд фактів, які засвідчують наявність подібного у Донецьку, Львові, Криму та в інших областях".

"Друкована продукція частково виготовлялася у Словаччині, про що свідчать наявні в упаковках сертифікати. Футболки агітаційного характеру виявилися виготовленими в Угорщині. Проте будь-яких документів, які б засвідчували законність та легальне походження усіх цих матеріалів, зокрема, митних декларацій, у керівників складу не виявилося".

"На запитання щодо накладних на цю продукцію керівник складу відповів: "Які накладні? Ми ж дорослі люди!" Фактично склад Державного управління справами використовується як підпільна перевалочна база для нелегальної – прихованої від оподаткування – та контрабандної продукції", - додав Ключковський.

"Вихідні дані інших друкованих матеріалів фальсифіковані – зазначені "липові" друкарні, значно занижені тиражі. Так, листівки-наклейки, на яких зазначено наклад 1 000 примірників, упаковані у пачки по 2 000, і таких пачок кожного виду виявилося на складі понад 500. Таким чином, мільйонний тираж занижено у тисячі разів!"

Член "Нашої України" Сергій Соболєв повідомив, що така ж продукція, яку знайшли на складі на виставці, літаком була направлена до Запоріжжя. І її розповсюдженням займалася райадміністрація.

 
 
Власниками виявлених агітматеріалів назвалися технічні кандидати у президенти Роман Козак і Олександр Базилюк.

Законність такої продукції із готовністю прокоментував представник Януковича в ЦВК Степан Гавриш – виступати проти кандидата не є порушенням, а агітацію можна вести "у будь-якій формі, як за, так і проти, за винятком обмежень, установлених законом".

"Будь-який кандидат у президенти має право вести агітацію проти іншого кандидата, якщо це не порушує його честь і гідність, не порушує права і свободи людини, не пов'язано із закликами до насильницької зміни існуючого ладу", - вважає Гавриш.

"Але в будь-якому разі це повинна визначати не група радикально й емоційно налаштованих депутатів, це повинен визначати суд. Це вимагає серйозного експертного вивчення, щоб оцінити, чи дійсно має місце порушення".

Щоправда, Гавриш нічого не сказав, чи закон дозволяє наводити неправдиві відомості у вихідних даних листівок, а тим більше друкувати їх накладами, які перевищують виборчий фонд кандидата.

Зрештою, Гавриш назвав ці події "початком війни штабів" з боку Ющенка, хоча подібне формулювання він уже кілька разів використовував протягом літа.

Крім того, на думку Гавриша, з боку штабу Ющенка ще й має місце "спроба не втратити сплеск суспільних емоцій, що пов'язані з дискусією навколо хвороби Ющенка".

А член Центрвиборчкому Марія Ставнійчук фактично визнала нездатність ЦВК протидіяти появі таких листівок. "Навіть якщо допущено серйозне порушення, то серйозні санкції неможливі", - сказала вона увечері в ефірі "5 каналу". І порадила депутатам-опозиціонерам: "Перед тим як звинуватити когось, треба закласти у закон відповідні повноваження для ЦВК".

 
 
Але це не все. У середу вдень "нашоукраїнці" виявили ще один склад із невідомою агітацією на території того ж "Експоцентру". Кілька годин члени фракції Ющенка намагалися пройти у приміщення, однак міліція відмовилася відкривати двері.

Яка там знаходиться продукція, побачив депутат-соціаліст Юрій Луценко, який уже ввечері побував усередині разом із есдеком Шуфричем.

Ось що розповів Луценко у інтерв'ю "Українській правді":

"До мене надійшла інформація від помічника нашого депутата, який працював у спецслужбах, що на складі №13 зберігаються листівки "Мороз за Януковича". Коли я приїхав на місце подій, то побачив 25 депутатів "Регіонів України" і СДПУ(о) під складом, на якому висіла табличка "приміщення орендоване депутатом Григорієм Бондаренком (фракція "Регіони України")".

Сам він заявив, що нікого туди не пустить, а на складі зберігається агітаційна література. Я запропонував пройти всередину, однак Бонадренко відмовився. Коли під'їхав автобус для завантаження продукції, я почав його блокувати. Через деякий час Нестор Шуфрич все ж таки запропонував пройти на склад.

Я перевірив усі приміщення складу – там достатньо велика кількість агітації за Януковича – брошури, наліпки, плакати, біг-борди, футболки, на всіх вихідні дані. Наскільки вони відповідають побаченому мною числу продукції - я не беруся судити.

Ні проти Мороза, ні проти інших опозиціонерів я листівок не виявив. Може, лише 20 пачок книжки Скачка "Журналіст проти месії".

На мою думку, все напруження навколо цього складу було певним сценарієм. Після того, як у вівторок команда Януковича надзвичайно прокололася з брудними листівками проти Ющенка на складі №56, сьогодні вони планували витягнути на провокацію агресивні дії "нашоукраїнців", щоб нівелювати події навколо першого складу. Щоб ющенківці влаштували погром, а потім провладні канали б показали, що нічого антиющенківського на складі не було".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування