Кінах заявляє, що після "Криворіжсталі" на черзі буде "Укррудпром"

П'ятниця, 18 лютого 2005, 13:42
Україна має намір переглянути законність приватизації найбільшого вугільного підприємства "Укррудпром".

Про це сказав журналістам у п'ятницю перший віце-прем'єр України Анатолій Кінах.

"Другим об'єктом (після "Криворіжсталі"), по якому може бути переглянута форма власності, є гігант вугільної промисловості - "Укррудпром", - сказав він.

Як відомо, "Укррудпром" був приватизований в 2004 "вроздріб" російською "Смарт-груп", групою "Приват" і структурами Рината Ахметова.

Однак, як зазначив перший віце-прем'єр, всі дії по зміні форми власності будуть відбуватися за рішенням спеціальної групи, яку очолює особисто Кінах.

Він також просив журналістів "викинути з лексикону такі терміни як "реприватизація" й "деприватизація".

"Це інвентаризація, ми не допустимо, щоб уряд вчергове зайнявся переділом власності. Ви повинні розуміти, що "Криворіжсталь" дає 25% усього обсягу виробництва металу в країні, і по формі власності цього підприємства рішення буде прийматися тільки в суді", - сказав Кінах.

В той же час, ряд депутатів Державної думи Росії в п'ятницю запропонували дати доручення комітетам нижньої палати з власності й у справах СНД звернутися до уряду РФ за інформацією, чи не зачепить підготовлювана деприватизація ряду об'єктів в Україні інтереси російських інвесторів.

"Ми просимо уряд дати інформацію, наскільки ті списки, які готуються в Україні, можуть вплинути на російських інвесторів", - заявив журналістам спікер Держдуми Борис Гризлов, додавши, що ця ситуація "хвилює" депутатів.

Разом з тим, Гризлов висловив припущення, що у вищого керівництва України поки що немає єдиної позиції з цього питання.

"Зараз іде суперечка бізнес-еліт на Україні, і найважливіше, щоб вона не вплинула на інтереси російських інвесторів", - сказав спікер.

За словами голови комітету Держдуми у справах СНД і зі зв'язків із співвітчизниками Андрія Кокошина, плани українського уряду переглянути законність приватизації трьох тисяч підприємств "можуть зачепити ітереси тих підприємницьких структур Росії, які вже інвестували свої кошти в ті або інші сегменти української економіки".

"Повідомлення про те, що нове українське керівництво збирається реприватизувати три тисячі приватизованих у різні роки підприємств, викликають серйозну заклопотаність у російського ділового співтовариства й у Державній думі", - сказав він.

ІА "Новости-Украина

Читайте також:

У Ахметова, крім "Криворіжсталі", можуть забрати ще й частину "Укррудпрому"?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...