Вітренко з Корчинським створюють народну опозицію і кличуть Януковича з Медведчуком

Вівторок, 22 лютого 2005, 15:54
Прогресивна соціалістична партія України й партія "Братство" оголошують про формування народної опозиції.

Про це йшлося на прес-конференції у вівторок, в якій взяли участь лідер ПСПУ Наталія Вітренко, лідер "Братства" Дмитро Корчинський та народний депутат Тарас Чорновіл.

Як повідомив Корчинський, ПСПУ і "Братство" уклали "словесний договір" про формування народної опозиції. Зазначивши, що метою є "стягнути в народну опозицію всіх, кого можемо", Корчинський висловив зацікавленість у приєднанні до названих двох партій також Партії регіонів Віктора Януковича і СДПУ(о) Віктора Медведчука.

"Нас об'єднує спільний ворог. Ми протистоїмо не режимові Ющенка, ми є частиною світового антиглобалістського фронту – так нас і треба трактувати", - сказав Корчинський.

За словами Корчинського, народна опозиція проводиме акції не лише в Україні, а й в Брюсселі, Лондоні, в США тощо. "Ми протистоїмо світовим силам, і маємо боротися з ними не лише на своїй, а й на їхній території", - зазначив він.

Вітренко назвала серед принципів, за які виступає народна опозиція, відмову від вступу в НАТО, федералізацію України, надання російській мові статусу державної, зміцнення ЄЕП тощо. Корчинський же зауважив, що питання мови і федералізації не є першочерговими.

Учасники прес-конференції неодноразово підкреслювали, що між ними існують суттєві відмінності. "Колись в майбутньому ми будемо конкурувати і критикувати один одного. Але сьогодні ми перед загрозою: те, що називають оранжевою революцією, може бути задушене коричневою контрреволюцією", - заявив Чорновіл, зазначивши, що не представляє на прес-конференції ні Віктора Януковича, ні Партію регіонів.

Чорновіл поскаржився, що при Ющенкові важче бути в опозиції, ніж раніше, тому що перехід в опозицію до Ющенка розглядають як перехід в опозицію "до тих принципів, які Ющенко задекларував, але навіть і не збирається реалізовувати".

"Ми в опозиції до цієї влади, а не до українського народу і Української держави", - підкреслив Чорновіл. Повідомивши, що займатиметься творенням структур "тієї частини опозиції, яку буде очолювати Янукович", Чорновіл додав: "Якщо ми зараз складемо руки, то виборів 2006 може не бути".

В той же час, Корчинський заявив інше: "Не Ющенку ми протистоїмо, а великим і могутнім західним силам".

За його словами, оскільки парламентської опозиції немає взагалі, то народну опозицію в Верховній Раді представлятиме Чорновіл. В той же час, на думку Корчинського, не парламентське представництво є найважливішим.

"Ми формуємо вуличну армію, для якої потрібна якась політична вітрина. Є дві сили, які спеціалізуються на вуличні політиці – ПСПУ і "Братство", - заявив Корчинський. "Ми називаємо це народною опозицією. Боюся, що дуже скоро нам доведеться перейменувати це в рух опору", - додав він.

Корчинський також сказав, що під час помаранчевої революції влада не застосувала сили тільки з тієї причини, що вона "боялася світового поліцейського". В іншому випадку, вважає лідер "Братства", влада могла б звернутися по допомогу навіть до його структури, щоб "вивести 10-15 тисяч добре організованих людей, які б деблокували" державні установи.

"Українська правда"

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування