Баскова не пустять в Україну, бо він називав революціонерів рижими?

Понеділок, 21 березня 2005, 13:37
Комітет виборців України закликає порушити проти російського співака Ніколая Баскова кримінальну справу за політичну агітацію під час виборів президента України.

Крім того, КВУ вимагає заборонити в'їзд Баскова до України, йдеться в повідомленні комітету, розміщеному в понеділок на його сайті.

КВУ зазначає, що у своєму виступі 12 листопада 2004 року на концерті на підтримку Януковича в Черкасах Басков вигукував наступне: "Правительство и президент России не позволят поставить Украину на колени перед Америкой".

"Только в России украинцы могут находиться 90 дней без всякой регистрации! Что вы там кричите, поезжайте в Америку, думаете там вас так встретят?", "Что вы там машете своими рыжими флагами, берите их и убирайтесь к себе в Америку!", - говорив також Басков.

"Дані висловлювання співака суперечать ч.1 ст.64 Закону України "Про вибори президента України", за якою заборонена участь у передвиборчій агітації осіб, які не є громадянами України", - йдеться в повідомленні КВУ.

У діях Баскова, вважає комітет виборців, також міститься склад злочину, передбачений ст.157 Кримінального кодексу України ("Перешкоджання …обманом, погрозами …або іншим чином вільному здійсненню громадянином права обирати і бути обраним президентом України").

Крім того, порушується ст.161 Кримінального кодексу України ("Умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності або образа почуттів громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань…").

За фактами цих порушень 15 листопада керівник Служби захисту виборців Черкаського КВУ Сергій Пасічник подав скаргу до суду на організаторів концерту на підтримку Віктора Януковича, однак у відкритті кримінальної справи було відмовлено.

"У зв’язку з тим, що незабаром планується приїзд Баскова до України, КВУ звертається до органів державної влади України вжити заходів з заборони в’їзду в Україну громадянина Російської Федерації Баскова, а до відповідних правоохоронних органів – порушити кримінальну справу за фактом вчинення злочинів Басковим", - йдеться в повідомленні.

Також КВУ закликає дипломатичні представництва Сполучених Штатів Америки "належно прореагувати на факти розпалювання міжнаціональної ворожнечі між українським та американським народами, приниження національної гідності громадян США".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News