Через чорноморський флот в Україні можуть трапитися надзвичайні ситуації

Вівторок, 19 квітня 2005, 13:52
Росія порушує угоди щодо перебування Чорноморського флоту на території України.

Про це повідомив речник МЗС Дмитро Свистков під час брифінгу у вівторок.

За його словами, з метою здійснення аналізу виконання чинних угод з Росією щодо питань функціонування Чорноморського флоту, 11-13 квітня у Севастополі перебувала робоча група представників міністерств та відомств України на чолі з першим заступником міністра закордонних справ Володимиром Огризком.

Під час поїздки було виявлено низку порушень з боку російської сторони.

А саме, земельні ділянки та майнові споруди, що за угодами підпорядковані Чорноморському флоту, передаються іншим фізичним та юридичним особам в суборенду зі зміною цільового призначення.

Також здійснюється самовільне будівництво, реконструкція та знищення об’єктів розміщених на орендованих земельних ділянках без узгодження з відповідними контролюючими органами.

Окремі земельні ділянки та об’єкти використовуються на безоплатній основі.

Також встановлено низку порушень екологічного характеру.

Особливе занепокоєння, за словами Дмитра Свисткова, викликає категорична відмова російської сторони повернути Україні засоби навігаційно-гідрографічного забезпечення безпеки мореплавства на узбережжі Криму.

Їх відсутність може стати причиною різного роду надзвичайних ситуацій у територіальному морському просторі України.

Нагадаємо, від 1997-го року, коли було підписано угоду, жодна українська комісія не потрапила на об’єкти Чорноморського флоту Росії.

На запитання, чи буде Україна у разі подальших порушень з боку Росії піднімати питання про дострокове припинення угоди, Дмитро Свистков відповів:

"Ми допускаємо дострокове виведення Чорноморського флоту за ініціативою російської сторони. Стосовно термінів перебування Чорноморського флоту – в угодах чітко зазначено – 2017 рік. Іншого бути не може".

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування