Росіяни знову висувають територіальні претензії щодо Криму

Вівторок, 19 квітня 2005, 14:55
Депутат Держдуми Росії, член фракції "Родіна" Віктор Алксніс вважає, що у зв'язку з намірами України вступити до НАТО Росія як відповідний захід має порушити питання про статус Криму.

Про це Алксніс заявив у вівторок, виступаючи в Сімферополі на мітингу, присвяченому 222-ій річниці проголошення російською імператрицею Катериною II маніфесту "Про включення острова Тамань і півострова Крим до складу Російської імперії".

За словами Алксніса, у ситуації, коли нинішнє керівництво України заявляє про євроатлантичні устремління, Росії й російському народу варто визначитися, як бути далі.

"Оскільки нинішнє керівництво України має намір перетворити українську територію, у тому числі й Крим, у плацдарм майбутньої збройної агресії Заходу проти Росії, виникає питання, як Росії в цій ситуації поводитися далі", - заявив російський парламентарій.

На його думку, Росія "повинна буде думати про відповідні заходи в політичній сфері, пов'язані зі статусом Криму, тому що, як би там не було, хто б що не говорив, в 1954 році Микита Хрущов прийняв неправове й неконституційне рішення про передачу Криму в Україну".

Алксніс додав, що оскільки раніше Україна входила в єдину державу - Радянський Союз, питання про статус Криму не піднімалося, однак при цьому відзначив, що з врахуванням того, що Україна "дрейфує у ворожий для Росії табір, Росія буде змушена думати, як бути зі статусом Криму для повернення Криму до складу Росії".

Він заявив, що Росія не може допустити, щоб у Севастопольській бухті стояли кораблі НАТО з ракетами, націленими на російські міста, а на українських аеродромах базувалися літаки з бомбами, які можуть летіти на російські міста й села.

"У цій ситуації українське керівництво має добре думати перед тим, як приймати подібні доленосні рішення", - заявив Алксніс.

Він відзначив, що Росія має переглянути й питання про відомий пакт Молотова-Ріббентропа й секретні протоколи до них. Як вважає депутат, Держдума у випадку вступу України в НАТО могла б прийняти заяву про визнання недійсними з моменту підписання секретних протоколів Пакту.

Він нагадав, що за цими протоколами Україна одержала у свій склад територію західної України.

У мітингу, організованому спільно Російською громадою Криму, партією "Російський блок", партією "Союз", партією "Держава" і ПСПУ, взяли участь близько 500 чоловік. Мітинг пройшов під численними російськими прапорами, а також партійними прапорами організаторів акції.

У мітингу також взяли участь і виступили лідер ПСПУ Наталя Вітренко, а також голова партії "Держава", екс-генпрокурор України Геннадій Васильєв.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування