Чечетов не міг заперечити Кучмі, тому й продав Криворіжсталь дешево

Вівторок, 10 травня 2005, 17:16
Екс-голова Фонду держмайна України Михайло Чечетов вважає, що сума, виручена за "Криворіжсталь", "могла бути більшою, але в переддень виборів вона не могла бути позахмарною".

Про це Чечетов повідомив в інтерв'ю щотижневику "Контракти", передає "Новості-Україна".

"Якби умови приватизації меткомбінату "Криворіжсталь" формувалися інакше, а до участі в торгах були допущені не тільки промислові інвестори, то ціна заводу могла бути вищою. Але не в рази, як говорять деякі політики", відзначив він.

На думку екс-глави ФДМ, "Криворіжсталь" приватизували в рамках законодавства й стратегії державного розвитку старої влади".

"Діюча програма приватизації виключала участь у торгах непромислових інвесторів. Крім цього, політичні акценти старого уряду були зміщені на користь національних виробників й умови продажу "Криворіжсталі", запропоновані Мінпромполітики, були складені, у принципі, під внутрішнього інвестора", - відзначив він.

"Фонд держмайна і тоді, і зараз проводить політику, яка формулюється урядом і президентом. Адже жоден міністр не може бути в опозиції до глави держави. Інакше - або цей міністр піде, або його підуть", - сказав Чечетов.

Разом з тим, він вважає, що "сьогоднішній status quo комбінату не збережеться - занадто багато було сказано під час і після перевиборчої кампанії". "Логічна крапка повинна бути поставлена, але зробити це потрібно максимально коректно", додав він.

"Є закон, є політика і є стратегія розвитку держави. Приватизація комбінату проводилася в рамках стратегії, яку реалізувала минула влада. У нинішньої влади стратегія інша", - відзначив Чечетов.

За словами екс-керівника Фонду держмайна, "те, що ми вийшли на продаж "Криворіжсталі" в 2004-ому - чистої води збіг".

"До цього часу в нас уже був досвід приватизації нафтопереробної промисловості, низки меткомбінатів і так далі. Необхідно пам'ятати, що процес продажу держвласності характеризується двома тенденціями: прагненням держави використати приватизаційні надходження в соціальних цілях і попитом великого капіталу на ті або інші об'єкти", - повідомив Чечетов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування