Україна хоче розділити Керченську протоку, як при Радянському союзі

Вівторок, 31 травня 2005, 13:22
Україна сподівається на встановлення кордону з Росією в Азовсько-Чорноморській акваторії по адміністративних кордонах колишнього СРСР за аналогією з російсько-естонським кордоном.

Про це журналістам повідомив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ Олександр Купчишин, передають Українські новини.

"Сподіваємося, що російська сторона ... не буде застосовувати подвійні стандарти щодо України", - сказав Купчишин і нагадав, що 18 травня Росія й Естонія розмежували водний кордон по Чудському озеру по адміністративних кордонах, які існували в колишньому СРСР.

Купчишин підкреслив, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров визнав встановлення кордону по адміністративній межі між республіками СРСР. У той же час, при переговорах про поділ кордону в Азовських, Чорному морях і в Керченській протоці Росія відмовляється визнавати існування адміністративних кордонів в акваторії між Україною і Росією.

Купчишин відзначив, що адміністративний кордон між УРСР і РСФСР у Керченській протоці існував, однак дотепер з Росією не досягнутий прогрес у переговорах про розмежування Керченської протоки. "На сьогодні в переговорах по розмежуванню Керченської протоки не досягнуто прогресу", - сказав Купчишин.

Тим часом, за його словами, немає ніякої юридичної різниці між російсько-естонським кордоном по Чудському озеру і російсько-українського по Керченській протоці. "Немає ніякої різниці. Обидва кордони мають абсолютно однаковий правовий статус", - сказав Купчишин.

Тому Україна сподівається на конструктивну позицію Росії. "Переговорний процес продовжується, і можливості його не вичерпані", - сказав Купчишин.

Він нагадав, що президенти України і Росії доручили МЗС прийти до якихось домовленостей щодо розмежування Азово-Керченської акваторії до кінця 2005 року.

Як повідомлялося раніше, Україна обвинувачує Росію в подвійних стандартах при визначенні морського кордону. Російська сторона вважає , що відповідно до законодавства колишнього СРСР, внутрішні води між республіками Союзу не розмежовувалися.

Раніше Україна і Росія погодили методику розмежування акваторії і шельфу Азовського і Чорного морів. Сторони домовилися про розмежування як по дну морів, так і по водному і повітряному простору, відповідно до норм міжнародного права.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування